Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Alt candidat republican abandonează cursa pentru Casa Albă

sua steag

O vreme considerat ca o stea în urcare a Partidului Republican, guvernatorul statului Wisconsin, Scott Walker, a abandonat luni cursa la învestitura republicană pentru Casa Albă, o nouă victimă colaterală a ascensiunii lui Donald Trump, comentează AFP. 

"Consider că sunt chemat să dau un exemplu ajutând la defrişarea terenului, astfel încât un mesaj pozitiv şi conservator să se poată ridica pe culme. Din acest motiv, îmi suspend candidatura imediat", a declarat fostul candidat într-o conferinţă de presă organizată la Madison, capitala statului Wisconsin pe care îl conduce din 2011. 

El a făcut un apel la unii dintre cei 15 candidaţi care au rămas să îi urmeze exemplul, pentru a reduce numărul adversarilor lui Donald Trump, care nu a fost numit direct, dar clar identificat ca o ameninţare pentru Partidul Republican. 

"E trist, însă dezbaterea din cadrul Partidului Republican nu are loc în jurul unei viziuni optimiste a Americii, ci s-a mutat pe terenul atacurilor la persoană", a motivat el. 

Un alt candidat, fostul guvernator de Texas Rick Perry, a abandonat cursa la 11 septembrie. 

Scott Walker, în vârstă de 47 de ani, a început anul sub auspicii favorabile, cu discursuri foarte bine primite în adunările conservatorilor. În primăvară, el a fost chiar în fruntea câtorva sondaje, dar, după intrarea în scenă a lui Donald Trump în iunie, cota lui s-a prăbuşit, până la a deveni nesemnificativă într-un sondaj al CNN apărut duminică. 

În momentul de faţă, Donald Trump ocupă prima poziţie în sondaje, cu mult peste candidaţii aşa-zişi "tradiţionali" ori ai elitei - aleşi sau foşti aleşi cu o experienţă politică notabilă. Succesul acestuia s-a ridicat însă pe o succesiune de controverse, invective şi declaraţii care au şocat până şi în rândurile partidului, fără ca magnatul din domeniul imobiliar să formuleze un program detaliat. 

Numele lui Scott Walker nu le spunea nimic americanilor până când, în 2011, uriaşe manifestaţii sindicale au invadat oraşul Madison pentru a protesta faţă de proiectul său de reducere a puterii de negociere colectivă a sindicatelor funcţionarilor. Înfruntarea, câştigată de Scott Walker, a făcut din el bestia neagră a sindicatelor şi a stângii americane, dar i-a atras elogii în cercurile conservatoare. 

Abandonul lui ilustrează, de asemenea, rolul banilor şi al marilor donatori în sistemul electoral american. Prăbuşirea sa în sondaje alimenta de mai multe săptămâni îndoiala printre susţinătorii lui financiari, un cerc vicios pe care nu a reuşit să îl depăşească. 

"Oamenii renunţă să mai fie candidaţi la prezidenţiale, nu pentru că nu mai au idei, ci pentru că nu mai au bani", a reacţionat Terry Sullivan, director de campanie al senatorului Marco Rubio, alt candidat republican în plină ascensiune.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.