Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA ar putea trimite pentru prima dată rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în Ucraina

defence-ua.com
ATACMS rachete

Este posibil ca administrația Biden să trimită Ucrainei sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele ATACMS, pentru a ajuta în lupta de respingere a invaziei ruse, potrivit oficialilor americani, scrie ABC News.

„Rachetele vin”, a spus un oficial care a avut acces la planuri de asistență în materie de securitate. Oficialul a menționat că, ca întotdeauna, astfel de planuri pot fi modificate până la anunțul oficial.

Un al doilea oficial a spus că rachetele sunt „pe masă” și probabil că vor fi incluse într-un viitor pachet de asistență de securitate, adăugând că o decizie finală nu a fost luată. Ar putea trece luni până când Ucraina să primească rachetele, potrivit oficialului.

Cu o rază de acțiune de până la 190 de mile, desfășurarea ATACMS ar putea permite Ucrainei să atingă ținte de aproape patru ori mai îndepărtate decât în prezent.

Schimbare de optică

În iulie 2022, consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan a declarat că SUA sunt „pregătite să-și asume riscuri”, dar a sugerat că trimiterea ATACMS ar putea duce la un conflict direct cu Rusia.

„Există anumite capacități pe care președintele a spus că nu este pregătit să le ofere. Una dintre ele este rachetele cu rază lungă de acțiune, ATACMS, care au o rază de acțiune de 300 de kilometri, pentru că el crede că, deși un obiectiv cheie al Statelor Unite este să facem tot ce este necesar pentru a sprijini și a apăra Ucraina, un alt obiectiv cheie este să ne asigurăm că nu ajungem într-o circumstanță în care ne îndreptăm către un al treilea război mondial”, a spus el la Forumul de Securitate Aspen.

Un an mai târziu, la același eveniment, Sullivan a fost mai puțin tranșant.

"Dacă vom oferi sau nu în cele din urmă ATACMS va fi o decizie a președintelui. El a vorbit cu Zelenski despre asta. Ei continuă să aibă această conversație", a spus el în iulie.

În timp ce forțele ucrainene se luptă să străpungă liniile rusești puternic apărate mai mult decât se aștepta în contraofensiva în curs, presiunea politică de la Washington asupra trimiterii asistenței militare a crescut - împreună cu dorința de a vedea mai multe progrese pe câmpul de luptă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.