Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au amenajat o pistă pentru avioane de transport militar C-17 în Siria

AP
militar turc in siria

SUA au amenajat o pistă de aterizare pentru avioane de transport militar C-17 în nordul Siriei, în apropiere de Kobane, această facilitate sporind considerabil capacitatea Washingtonului de a trimite armament şi echipamente în Siria, transmite marţi AFP, citând un responsabil militar american. Pista a fost utilizată pentru prima oară de un aparat de zbor C-17 în luna decembrie, a declarat colonelul John Thomas, purtător de cuvânt al Comandamentului forţelor americane în Orientul Mijlociu (Centcom), confirmând informaţii publicate de cotidianul specializat 'Stars and Stripes'.

Amenajarea acestei piste creşte considerabil capacitatea SUA de a trimite armament şi echipamente în Siria, în contextul pregătirilor pentru ofensiva împotriva oraşului Raqqa, capitala de facto a Statului Islamic în Siria. Avioanele C-17 au o capacitate de până la trei ori mai mare decât aparatele C-130 care puteau utiliza anterior pista. 'Ele pot transporta toate vehiculele blindate mici care sunt acum autorizate să opereze în Siria', a declarat John Thomas, potrivit căruia baza de lângă Kobane este 'un centru logistic foarte important' pentru ofensiva asupra oraşului Raqqa.

SUA şi-au sporit în ultimele săptămâni prezenţa militară în Siria, recent desfăşurând încă 400 de militari, pe lângă cei 500 din forţele speciale ce acordă consiliere şi asistenţă forţelor locale care luptă împotriva jihadiştilor. Noul contingent este format mai ales din militari ai unei unităţi de artilerie a puşcaşilor marini, desfăşuraţi în apropiere de Raqqa împreună cu tunurile de 155 mm din dotare, conform Agerpres.

Administraţia de la Washington are în plan să desfăşoare trupe suplimentare pentru a ajuta trupele locale care vor purta asaltul asupra Raqqa, dar componenţa acestora urmează încă să fie decisă de coaliţia internaţională condusă de SUA. Turcia, aliat crucial al Statelor Unite, se opune ca asaltul să fie întreprins de alianţa arabo-kurd a Forţelor Democratice Siriene (FDS), considerând miliţiile kurde YPG, vârful de lance al acestor forţe, drept grupare teroristă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.