Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA 'au băgat' trei miliarde de dolari în apărarea aliaţilor europeni

AP
john kerry

SUA au alocat 3,4 miliarde de dolari ca ajutor aliaţilor lor din Europa Centrală şi de Nord ca răspuns la "provocarea rusă", a declarat John Kerry într-o conferinţă de presă joi, cu două săptămâni înainte de a-şi încheia oficial mandatul la conducerea Departamentului de Stat american, relatează vineri agenţia de presă ucraineană Unian în pagina sa electronică, preluată de agerpres.

Citeşte şi: Metroul DERAIAT în New York circula cu o viteză prea mare

"Noi susţinem Ucraina democratică şi ca replică la provocarea rusă am oferit asistenţă aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Nord", a declarat Kerry, indicând că fondurile respective au fost necesare pentru a ajuta unele ţări să-şi garanteze securitatea şi să-şi consolideze sistemul de apărare. În contextul agresiunii ruse în Ucraina, SUA trebuie să se plaseze în fruntea comunităţii internaţionale pentru a sprijini poporul ucrainean şi a susţine sancţiuni împotriva Rusiei pentru acţiunile sale ilegale, a spus Kerry, citat de Unian.

Anterior, Kerry a declarat că "resetarea" relaţiilor dintre Moscova şi Washington în perioada 2009-2013 a dat unele "beneficii concrete" în domeniul controlului armelor nucleare, precum şi în ceea ce priveşte "organizarea rutelor de aprovizionare" a trupelor americane din Afganistan. El a menţionat că SUA şi Rusia "şi-au păstrat capacitatea de a lucra împreună", în interes comun, "în unele domenii separate", dând ca exemplu coordonarea acţiunilor în Arctica şi acordul asupra programului nuclear iranian.

Cu toate acestea, a subliniat John Kerry, există dificultăţi şi divergenţe într-o serie de probleme între cele două părţi. Secretarul de stat american a indicat că intervenţia Rusiei în Siria şi "atacurile cibernetice fără precedent" de care Washingtonul acuză Moscova în timpul campaniei electorale înaintea alegerilor prezidenţiale dn Statele Unite reprezintă o "provocare la adresa relaţiilor bilaterale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.