Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au impus noi sancţiuni împotriva a 15 agenţi ruși GRU, acuzaţi de ingerinţe în alegerile prezidenţiale americane şi piratare informatică

MyPanhandle.com
steagul sua

SUA au impus miercuri o nouă serie de sancţiuni împotriva a 15 agenţi ai serviciilor de informaţii militare ruse (GRU), acuzaţi de "activităţi nefaste", mergând de la ingerinţe în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi până la piratarea informatică a Agenţiei mondiale antidoping, relatează Reuters, dpa şi AFP, informează Agerpres.

Doi dintre cei 15 agenţi sunt acuzaţi şi de faptul că sunt responsabili de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, la începutul lui martie la Salisbury, în sudul Angliei, potrivit unui comunicat al Departamentului american al Trezoreriei.

În schimb, ministerul a anunţat ridicarea în perioada următoare a sancţiunilor economice impuse companiilor ruseşti Rusal, En+ şi ESE, după ce acestea au rupt legăturile cu miliardarul rus Oleg Deripaska. Acesta a fost plasat pe o listă neagră împreună cu alţi oligarhi apropiaţi de Kremlin pentru "atacuri" ale Moscovei împotriva "democraţiilor occidentale".

Dintre 15 agenţi ai GRU vizaţi de sancţiunile instituite miercuri, nouă au fost deja inculpaţi în octombrie în SUA de procurorul special Robert Mueller, care anchetează asupra unei eventuale colaborări între echipa de campanie a lui Donald Trump şi Rusia pentru a favoriza victoria candidatului republican.

Rusia este acuzată că a dus o campanie de propagandă de mare anvergură pe reţelele sociale înainte de alegeri, ceea ce Moscova dezminte.

Sancţiunile sunt motivate şi de piratarea informatică a unor organizaţii internaţionale precum Agenţia mondială antidoping, care a suferit atacuri ale GRU în vara lui 2016, după ce a denunţat un sistem de dopaj generalizat al atleţilor ruşi organizat de Kremlin între 2011 şi 2015.

Citește și: Procuratura din Districtul Columbia a acţionat în judecată Facebook pentru că a permis Cambridge Analytica accesul la datele utilizatorilor

De asemenea, ele au fost instituite pentru a răspunde unei tentative, dejucate, de piratare informatică a Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice (OIAC), la Haga, când OIAC efectua o anchetă asupra otrăvirii lui Skripal şi a fiicei sale cu Noviciok, un agent iritant foarte toxic.

Patru agenţi sunt urmăriţi penal în SUA pentru atacurile informatice asupra Agenţiei mondiale antidoping şi a OIAC.

Aceste măsuri au fost late în cadrul Legii privind sancţiunile pentru lupta împotriva adversarilor Americii (CAATSA).

"SUA vor continua să coopereze cu aliaţii şi partenerii lor pentru a descuraja şi împiedica colectiv activităţile nefaste ale Rusiei, afiliaţilor săi şi agenţiilor sale de informaţii", a afirmat într-un comunicat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.