Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au impus sancţiuni împotriva a patru membri ai serviciilor de informaţii iraniene pentru tentativa de răpire a unei jurnaliste

s1.1zoom.me
america sua

Statele Unite au impus sancţiuni împotriva a patru membri ai serviciilor de informaţii iraniene pentru rolul lor în tentativa de răpire a unei jurnaliste, cetăţeană americană de origine iraniană, la New York, din cauza criticilor ei la adresa Teheranului, a anunţat vineri Departamentul Trezoreriei, potrivit agenţiilor dpa şi Reuters.

Scopul tentativei de răpire dejucate era şi de a reduce la tăcere alţi critici ai Iranului care trăiesc în SUA şi în alte state, afirmă Washingtonul.

Sancţiunile prevăd îngheţarea bunurilor din SUA ale acuzaţilor şi interdicţia ca firme şi cetăţeni din SUA să facă afaceri cu ei.

Cei patru iranieni au fost inculpaţi în iulie la New York pentru, printre altele, plănuirea răpirii unui jurnalist şi activist pentru drepturile omului, al cărui nume nu a fost precizat.

Reuters a confirmat anterior că era vorba despre jurnalista iraniano-americană Masih Alinejad.

Tot atunci, SUA anunţau că inculpaţii erau liberi şi se aflau în Iran, potrivit Agerpres.ro.

Washingtonul îl acuză pe Alireza Shahvaroghi Farahani, înalt responsabil al serviciilor de informaţii, că superviza planul, care implica angajarea unui detectiv particular pentru a supraveghea victima.

Opţiunile de răpire includeau recurgerea la 'şalupe de tip militar pentru extragerea şi transportul (victimei) de la New York spre Venezuela', se spune în comunicatul Trezoreriei.

Farahani este 'însărcinat cu luarea la ţintă a disidenţilor iranieni în Statele Unite, Marea Britanie, Canada şi Emiratele Arabe Unite', mai afirmă Departamentul Trezoreriei.

'Serviciile iraniene de informaţii au plănuit să răpească un cetăţean american pe pământ american pentru a-i reduce la tăcere criticile. Astăzi, Statele Unite impun sancţiuni împotriva unui înalt oficial iranian şi a trei asociaţi pentru a demonstra că nu vom tolera astfel de încercări', a indicat secretarul de stat Antony Blinken, într-o postare de Twitter.

Iranul a negat acuzaţiile şi a condamnat sancţiunile.

'Cu asemenea scenarii demne de Hollywood, noua administraţie americană continuă politică eşuată de sancţiuni a celei vechi', a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Saeed Khatibzadeh.

În loc de a răspândi acuzaţii lipsite de fundament, americanii ar trebui să încerce să-şi vindece 'dependenţa de sancţiuni', a mai spus purtătorul de cuvânt, potrivit agenţiei de ştiri ISNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.