Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au impus sancţiuni împotriva unor furnizori ai programului iranian de rachete balistice, după un atac iranian în Kurdistanul irakian

shutterstock.com
sanctiuni

SUA au impus miercuri sancţiuni financiare împotriva unor furnizori ai programului iranian de rachete balistice, în urma unui atac produs în Kurdistanul irakian şi revendicat de Gardienii Revoluţiei de la Teheran, transmite AFP.

Aceste măsuri arată că Statele Unite 'nu vor ezita să-i vizeze pe cei care susţin programul de rachete balistice al Iranului', chiar dacă Washingtonul încearcă în paralel să încheie un compromis pentru salvarea acordului privind programul nuclear al Teheranului, a declarat într-un comunicat Brian Nelson, subsecretar de stat la Departamentul Trezoreriei.

'Vom colabora de asemenea cu alţi parteneri din regiune pentru a face Iranul să dea socoteală pentru acţiunile sale, în special încălcările flagrante ale suveranităţii vecinilor săi', a adăugat el.

Sancţiunile îi vizează pe cetăţeanul iranian Mohammad Ali Hosseini şi 'reţeaua sa de firme' ca furnizori ai programului balistic controversat. Eventualele active ale acestora în SUA vor fi îngheţate, iar accesul la sistemul financiar american le va fi interzis, potrivit Agerpres.ro.

Sancţiunile 'urmează atacului cu rachete întreprins de Iran împotriva oraşului Erbil, în Irak, la 13 martie', a explicat Departamentul Trezoreriei.

Atacul a fost revendicat de Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, care au dat asigurări că au vizat un 'centru strategic' aparţinând Israelului, inamicul declarat al Iranului, în regiunea autonomă Kurdistanul irakian.

Sancţiunile intervin într-un moment în care SUA par aproape de o înţelegere cu Iran la negocierile indirecte ce au loc de aproape un an la Viena pentru resuscitarea acordului destinat să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară.

În cadrul negocierilor, Iranul reclamă ca SUA să retragă Gardienii Revoluţiei de pe lista 'organizaţiilor teroriste străine'. Dreapta americană şi Israelul au avertizat însă Washingtonul în privinţa unui astfel de decizii.

Prin aceste noi sancţiuni, guvernul american ar putea să dorească să-şi manifeste fermitatea pentru a arăta ca va menţine, chiar şi în cazul unui acord privind programul nuclear, presiunea asupra Iranului pentru ca acesta să înceteze 'acţiunile destabilizatoare' în Orientul Mijlociu, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.