Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au început bombardarea Irakului

scutul-antiracheta



La acest raid aerian au participat două avioane F/A-18, care au lansat bombe de 250 de kilograme asupra unei unităţi mobile de artilerie a grupării jihadiste lângă localitatea Erbil, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby. Acesta a menţionat că rebelii au folosit respectivele piese de artilerie pentru a bombarda poziţiile trupelor kurde care apără localitatea Erbil, unde se află un consulat american.

Preşedintele Barack Obama a autorizat joi armata americană să efectueze atacuri aeriene în Irak pentru a proteja populaţia creştină, care a fost nevoită să părăsească în masă localităţile cucerite de islamişti, şi pentru a preveni un 'genocid', zeci de mii de creştini şi de yazidiţi fiind izolaţi în prezent într-o zonă deşertică, fără apă şi fără hrană. Liderul de la Casa Albă i-a avertizat pe islamişti că, dacă avansează către Erbil, aviaţia militară americană îi va ataca.

De asemenea, avioane americane şi britanice au paraşutat în ultimele zile apă şi provizii refugiaţilor care au fugit din calea islamiştilor.

Gruparea Statul Islamic, foarte activă şi în războiul civil din Siria, a lansat la începutul lunii iunie o puternică ofensivă, cucerind teritorii întinse şi obligând armata acestei ţări să se retragă până aproape de capitala Bagdad. Ulterior ea a proclamat un califat ce cuprinde zonele pe care le controlează în Siria şi Irak, iar în ultimele zile a cucerit mai multe oraşe din Kurdistanul irakian, care după retragerea trupelor guvernamentale fuseseră preluate sub control de unităţile peshmerga, aşa-numita armată a kurzilor irakieni. 

În noaptea de miercuri spre joi jihadiştii au cucerit cel mai mare oraş creştin din Irak, Qaraqosh, o sută de mii de creştini din această localitate fiind nevoiţi să o părăsească, ulterior Statul Islamic preluând sub control şi cel mai mare baraj al acestei ţări, acela de la Mosul, oraş pe care l-au cucerit pe 10 iunie.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.