Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au lansat un apel către comunitatea internaţională să susţină participarea Taiwanului în cadrul instituţiilor ONU

Antony Blinken
Antony Blinken

SUA au lansat marţi un apel către comunitatea internaţională, invitând-o 'să susţină o participare semnificativă şi robustă a Taiwanului' în cadrul instituţiilor ONU, în pofida rezistenţei din partea Chinei, relatează AFP şi Reuters.

'Taiwanul este un partener crucial al Statelor Unite şi un succes democratic', a apreciat şeful diplomaţiei americane Antony Blinken pe fondul tensiunilor în creştere cu Beijingul în legătură cu soarta insulei, asigurând că contribuţia sa este necesară pentru a face faţă 'unui număr fără precedent de provocări mondiale'.

Într-un comunicat care riscă să suscite iritarea Chinei, secretarul de stat american afirmă că participarea Taiwanului la sistemul ONU 'nu este o problemă politică, ci o chestiune pragmatică'.

'Excluderea Taiwanului subminează activitatea importantă a ONU şi a agenţiilor sale', a insistat Blinken.

Întrebat săptămâna trecută cu privire la posibilitatea unei intervenţii militare americane pentru a apăra Taiwanul în cazul unui atac din partea Chinei, preşedintele SUA, Joe Biden, a răspuns afirmativ: 'Da, noi avem un angajament în acest sens', a declarat el.

Declaraţia sa pare să contrazică politica de lungă durată a SUA privind aşa-numita 'ambiguitate strategică'. În virtutea acesteia, Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi să-şi consolideze capacităţile de apărare, dar fără a promite în mod explicit că îi va veni în ajutor în cazul unui atac, informează Agerpres.ro.

China consideră insula cu 23 milioane de locuitori, pe care nu o controlează, drept una dintre provinciile sale în aşteptarea reunificării cu restul ţării, iar afirmaţiile preşedintelui Joe Biden au fost primite nefavorabil la Beijing.

Guvernul american şi-a nuanţat ulterior poziţia, afirmând că politica sa faţă de Taiwan nu s-a schimbat, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.