Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA au prezentate scuze Japoniei după mai multe accidente în care au fost implicate elicoptere ale armatei lor

elicoptere

Statele Unite ale Americii (SUA) au prezentate scuze Japoniei după mai multe accidente în care au fost implicate elicoptere ale armatei lor, accidente care au realimentat furia împotriva prezenţei militare americane în această ţară, informează marţi AFP, citează agerpres.ro

Secretarul american al apărării, James Mattis, 'este în totalitate la curent cu accidentele survenite la 6 şi 8 ianuarie în special şi îşi cere scuze' pentru această serie neagră (de accidente), a declarat marţi pentru presă omologul său nipon Itsunori Onodera. 

Onodera a făcut această declaraţie la o zi după aterizarea de urgenţă a unui elicopter pe insula Okinawa (sud-vestul arhipelagului), care găzduieşte jumătate dintre cei 47.000 de soldaţi americani staţionaţi în Japonia. Un alt aparat al armatei americane a avut probleme similare sâmbătă. 

'I-am vorbit de problemă, dându-i exemple concrete de mai multe accidente survenite în septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie anul trecut şi ianuarie anul acesta în Okinawa', a detaliat Onodera. 

Ministrul nipon speră să aibă marţea aceasta, în Hawaii, o întrevedere cu Harry Harris, comandantul-şef al marinei americane în zona Pacific. 

Chiar dacă ultimul incident nu s-a soldat cu răniţi, guvernatorul insulei Okinawa, Takeshi Onaga, şi-a exprimat indignarea. 'Pur şi simplu nu am cuvinte. Vreau ca armatei americane să-i fie ruşine pentru incapacitatea sa de a controla ceea ce face', a spus el. 

În decembrie, un geam al unui elicopter american a căzut pe terenul de sport al unei şcoli, în apropiere de baza americană din Futenma, iar două luni mai târziu un elicopter a luat foc la aterizarea pe un câmp în Okinawa. 

Astfel de incidente alimentează opoziţia faţă de prezenţa americană pe teritoriul din Pacific, unde locuitorii denunţă regulat şi probleme precum poluarea sonoră sau legate de securitate după cazuri de violuri, agresiuni şi accidente rutiere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.