Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA. Campania electorală a generat creşterea semnificativă a delictelor motivate de ură

Delictele motivate de ură în nouă zone metropolitane din SUA s-au înmulţit cu peste 20% anul trecut, creştere alimentată de discuţiile tensionate din timpul campaniei electorale şi de dorinţa mai mare a victimelor de a vorbi, a declarat luni un important cercetător al fenomenului, potrivit Reuters, transmite agerpres.

Delictele motivate de diferite prejudecăţi par să se înmulţit în unele oraşe după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte la 8 noiembrie, un trend care s-a prelungit în acest an printr-un val de ameninţări cu bombă şi acte de profanare la sinagogi şi cimitire evreieşti, potrivit cercetătorului Brian Levin din California.

Uniunea Europeană a decis în PREMIERĂ: Vălul islamic, INTERZIS la locul de muncă

Casa Albă nu a putut fi contactată până la apariţia articolului pentru a comenta cercetarea, precizează Reuters.

Brian Levin a colectat date ca director al Centrului pentru studiul urii şi extremismului la California State University, San Bernardino, unde este profesor de drept penal. Noile date, colectate de la departamente de poliţie, au inversat direcţia din multe oraşe în ultimii ani, unde se înregistra o scădere a numărului delictelor motivate de ură.

Dintre oraşele americane analizate, New York-ul a raportat cel mai mare număr de delicte motivate de ură - 380, o creştere de 24% faţă de 2015, în timp ce la Washington s-a înregistrat cea mai mare creştere procentuală, de 62%, fiind consemnate 107 incidente.

În total au existat 1.037 de incidente, o creştere de 23,3% faţă de anul precedent în cele nouă zone cercetate: New York; Washington; Chicago; Philadelphia; Montgomery County - Maryland; Columbus - Ohio; Seattle; Long Beach, California; şi Cincinnati.

În ultimele săptămâni, Trump a denunţat mai ferm incidentele anti-semite şi alte incidente motivate rasial, în special în debutul discursului său din Congres de la 28 februarie. Trump a spus de asemenea că a fost personal afectat, de când fiica sa Ivanka s-a convertit la iudaism şi el are nepoţi evrei.

Rusia intervine în Libia. Trupe de commando aşteaptă ORDINUL la graniţă

După recentele ameninţări cu bombă de săptămâna trecută, administraţia Trump le-a denunţat "în cei mai duri termeni", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, promiţând să caute mijloace pentru a le opri.

Numai în oraşul New York au fost raportate 55 de fapte antisemite între 1 ianuarie şi 5 martie, o creştere de 189% faţă de cele 19 incidente similare din aceeaşi perioadă din 2016, relevă datele citate.

"Am putea asista la începutul unui trend în care incidentele antisemite vor creşte în fiecare an. În ultimul deceniu observasem un declin al incidentelor antisemite", a spus Levin.

Faptele motivate de ură împotriva musulmanilor şi a persoanelor LGBT au constituit cea mai mare parte din creşterea delictelor motivate de ură raportate.

Experţii spun că multe infracţiuni motivate de ură nu sunt raportate şi atrag atenţia asupra riscurilor de a trage concluzii din astfel de date inevitabil parţiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.