Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA cedează în faţa Rusiei? Decizie-surpriză în Orientul Mijlociu

golful persic

SUA stârnesc neliniştea analiştilor militari americani după o decizie neaşteptată în Orientul Mijlociu. În contextul prezenţei ruseşti în regiune, SUA şi-au retras portavionul Theodore Roosevelt din Golful Persic.

Potrivit canalului de televiziune NBC News, rechemarea în ţară a navei care are la bord 5.000 de militari şi 65 de avioane de luptă este explicată oficial prin necesitatea unor lucrări de mentenanţă, precum şi prin reducerile din bugetul apărării SUA.

NBC News subliniază că marina americană va fi astfel privată de un portavioan în Golful Persic pentru prima oară după 2007.

Unii experţi americani şi-au exprimat preocuparea faţă de rechemarea portavionului într-un moment în care Rusia îşi întăreşte prezenţa în Orientul Mijlociu. Astfel, viceamiralul în rezervă Peter Daly a declarat canalului NBC că absenţa navei USS Theodore Roosevelt în regiune va fi luată în calcul de Moscova.

Vezi şi: Ce nu se știe despre intervenția rusă în Siria

Rusia rămâne o carte necunoscută în regiune, iar lipsa unui portavion american se observă, a opinat Daly, care este şi director executiv al Institutului Naval din SUA. "Cel mai important lucru este că ai nevoie de un portavion în zonă când nu ştii ce se va întâmpla mai departe", a adăugat el.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Comitetul forţelor armate al Senatului american, amiralul John Richardson a estimat la rândul său că retragerea navei afectează serios capacitatea de reacţie a SUA în regiune.

Cu puţin timp înainte, presa relatase că SUA au luat decizia de a renunţa la programul de antrenament al opozanţilor sirieni moderaţi.

Portavionul a părăsit zona oficial duminică, în jurul orei 23,00, măsura fiind temporară, precizează canalul de ştiri american.

Vezi şi: Reacția ISIS la zvonul morții liderului său

Absenţa unei prezenţe americane în Golful Persic are loc o dată cu escaladarea acţiunilor Rusiei în regiune prin atacuri aeriene săptămâna trecută împotriva unor obiective în Siria. Oficialii ruşi afirmă că bombardamentele sunt îndreptate împotriva ISIS, dar SUA şi aliaţii lor afirmă că ţintele lovite aparţin combatanţilor rebeli care se opun regimului preşedintelui Bashar al-Assad, aliat al Rusiei.

O astfel de prezenţă a fost deosebit de importantă în timpul războaielor din Irak şi Afganistan, când Marina americană a avut chiar două portavioane care operau în regiune. Avioanele de luptă pot acţiona în zone de război la distanţă şi au efectul unei demonstraţii de forţă asupra Iranului şi a altor naţiuni în perioade tensionate.

USS Theodore Roosevelt - un portavion masiv, cu propulsie nucleară - a avut un rol central în lupta demarată de SUA împotriva ISIS în Irak şi Siria în în luna august 2014, când coaliţia condusă de Washington a început să bombardeze poziţiile extremiştilor islamişti, informează Agerpres.

Vezi şi: Ex-ofițer MI6: Ce ascunde Siria

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.