Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, în planul național de securitate: 'China reprezintă cea mai importantă provocare pentru ordinea globală'

eureporter.co
China SUA

Casa Albă a lansat miercuri o strategie de securitate națională amânată de mult, care urmărește să limiteze ascensiunea Chinei, subliniind totodată importanța colaborării cu aliații pentru a aborda provocările cu care se confruntă națiunile democratice, relatează Rador.

Documentul de 48 de pagini, a cărui lansare a fost întârziată de criza din Ucraina, nu include schimbări majore în gândire și nu introduce doctrine noi majore pentru politica externă a Administraţiei Biden. În schimb, documentul evidențiază opinia Casei Albe conform căreia rolul conducător al SUA este cheia pentru depășirea amenințărilor globale precum modificările climatice și ascensiunea regimurilor autoritare.

Chiar și după invazia rusă, China reprezintă cea mai importantă provocare pentru ordinea globală, se arată în document. SUA trebuie să câștige cursa economică a înarmărilor cu această superputere dacă doreşte să-și păstreze influența în întreaga lume, se adaugă acolo. "Republica Populară Chineză adăpostește intenția și, din ce în ce mai mult, capacitatea de a remodela ordinea internațională în favoarea uneia care înclină terenul de joc global în beneficiul său, chiar dacă SUA rămâne angajată în gestionarea responsabilă a competiției dintre țările noastre", a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, miercuri.

Sullivan a spus că SUA trebuie să gestioneze relația cu China în timp ce se confruntă cu un set de provocări transnaționale care afectează oamenii de pretutindeni, inclusiv modificările climatice, insecuritatea alimentară, bolile transmisibile, terorismul, tranziția energetică și inflația.

Administrţia Biden nu a rezolvat încă unele dezbateri cheie de politică externă, inclusiv taxele pentru mărfurile chineze stabilite de predecesorul său, Donald Trump, care au costat importatorii americani miliarde, și se confruntă cu altele noi aduse generate de acțiunile Rusiei, inclusiv înrăutăţirea relațiilor cu aliata de până acum, Arabia Saudită şi dependența Indiei de energia rusă.

Sullivan a reluat declaraţiile de la începutul săptămânii ale preşedintelui Biden, potrivit cărora SUA "reevaluează" relația cu Arabia Saudită, după ce OPEC+ a anunțat săptămâna trecută că va reduce producția de petrol din cauza obiecțiilor SUA. Administrația ar fi trebuit să trimită această strategie Congresului în același timp în care şi-a prezentat propunerea de buget. Acest din urmă lucru s-a întâmplat pe 28 martie.

Jake Sullivan a spus că criza din Ucraina a întârziat, dar nu a "modificat în mod fundamental" abordarea preşedintelui Biden cu privire la politica externă. "Cred că prezintă în culori vii elementele cheie ale abordării noastre - accentul pus pe aliaţi, importanța întăririi lumii democratice, a susținerea democrațiilor colege și a valorilor democratice".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.