Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA, Coreea de Sud şi Japonia, protejate în faţa rachetelor nord-coreene

pentagon

Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia dispun împreună de mijloacele necesare pentru a intercepta, la nevoie, rachete balistice nord-coreene asemănătoare celei testate duminică de Phenian, a afirmat luni Pentagonul, scrie AFP. "Suntem capabili să ne apărăm împotriva atacurilor cu rachete balistice nord-coreene", a declarat într-un briefing de presă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis. "Avem un sistem integrat pe care îl utilizăm împreună cu aliaţii noştri ce poate apăra teritoriul continental al Americii, Alaska, dar şi (...) Japonia şi Coreea de Sud", a adăugat el.

Apărarea antirachetă a Statelor Unite şi aliaţilor acestora se bazează pe reţele de radare şi senzori pentru a detecta tirurile, precum şi rachete antibalistice pentru a se proteja. Statele Unite şi Japonia, de exemplu, menţin în regiune nave echipate cu sistemul american AEGIS de apărare antirachetă. De asemenea, cele două ţări au desfăşurat baterii de sisteme Patriot. Washingtonul caută să instaleze în Coreea de Sud sistemul antirachetă THAAD, dar Seulul nu a reuşit să îi stabilească locul unde va fi amplasat.

Racheta balistică Pukguksong-2, testată duminică de Coreea de Nord, a parcurs vreo 500 de kilometri înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei. "Probabil că este cea mai mare distanţă pe care a reuşit să o parcurgă acest tip de rachetă", a subliniat Jeff Davis. Racheta a fost lansată de pe o rampă mobilă, şi nu de pe un loc fix, ceea ce face să fie o armă mai greu de contracarat pentru Statele Unite şi aliaţii lor. Sistemele de lansare mobile pot fi mai uşor de ascuns pentru a evita să fie detectate şi permit lansarea de rachete din orice loc "cu un preaviz foarte scurt", a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, conform Agerpres. Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat dorinţa sa de a mări capacităţile americane de apărare antirachetă în faţa ameninţărilor nord-coreeană şi iraniană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.