Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA dau o lovitură spionajului rus: Doi americani și cinci ruși, acuzați că procurau componentele esențiale ale armelor nucleare pentru Rusia

sua rusia

Departamentul de Justiție al SUA (DOJ) a anunțat marți că cinci cetățeni ruși și doi cetățeni americani au fost acuzați că au conspirat pentru a obține tehnologie și muniție de calitate militară de la companii americane pentru sectorul de apărare al Rusiei, notează publicația americani Newsweek.

Un rechizitoriu cu 16 capete de acuzare, desecretizat luni în Brooklyn, a dezvăluit că cetățenii ruși au fost acuzați de conspirație și de alte acuzații legate de ceea ce DOJ a numit „o rețea globală de achiziții și spălare de bani în numele guvernului rus”. Cei doi cetățeni americani au fost, de asemenea, inculpați ca parte a schemei.

DOJ a declarat că inculpații sunt acuzați de achiziționarea și exportul ilegal de "componente electronice foarte sensibile și puternic reglementate". Unele dintre aceste componente pot fi utilizate în dezvoltarea de arme nucleare și hipersonice.

Trei dintre persoanele acuzate, printre care se numără ambii rezidenți americani, au fost arestate și se află în prezent în custodie.

Cetățenii americani arestați au fost numiți Alexey Brayman - un rezident permanent legal al SUA care locuiește în New Hampshire - și Vadim Yermolenko, un cetățean american care locuiește în New Jersey.

Cel de-al treilea bărbat arestat, Vadim Konoshchenok, a fost reținut în Estonia la 6 decembrie, după ce autoritățile au găsit într-un depozit muniție de origine americană în valoare de aproximativ 375 de lire sterline.

DOJ a declarat că Konoshchenok este un ofițer suspectat de a fi membru al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principala agenție succesoare a KGB-ului. El va fi extrădat în SUA.

Ceilalți patru inculpați - Evgheni Grinin, Aleksey Ippolitov, Boris Livshits și Svetlana Skvortsova - sunt încă în libertate.

În anunțul privind acuzațiile, procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat că cele trei arestări deja efectuate au reușit să perturbe cu succes o "rețea de achiziții care se presupune că a fost folosită de inculpați și de serviciile de informații rusești pentru a introduce în Rusia muniție pentru puști cu lunetă și componente electronice sensibile".

Departamentul de Justiție a declarat că inculpații erau afiliați la Serniya Engineering și Sertal LLC, două companii cu sediul la Moscova care "operează sub conducerea serviciilor de informații rusești pentru a achiziționa produse electronice avansate și echipamente de testare sofisticate pentru complexul militar industrial și sectorul de cercetare și dezvoltare al Rusiei".

În urma invaziei Rusiei în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie, Biroul de control al activelor străine (OFAC) al Departamentului Trezoreriei SUA și Biroul pentru industrie și securitate (BIS) al Departamentului Comerțului au impus sancțiuni împotriva Serniya, Sertal, Yevgeniy Grinin și a mai multor companii utilizate în cadrul schemei.

Într-un anunț din martie, Departamentul Trezoreriei s-a referit la cei sancționați ca fiind "instrumentali pentru mașina de război a Federației Ruse".

În declarația de marți, Garland a lăudat DOJ pentru că a reușit să întrerupă schema de contrabandă.

"Departamentul de Justiție și partenerii noștri internaționali nu vor tolera schemele criminale de sprijinire a eforturilor de război ale armatei ruse", a declarat Garland.

"Departamentul de Justiție va continua să aplice cu fermitate sancțiunile noastre economice și controalele la export împotriva celor care permit guvernului rus să își continue războiul nedrept din Ucraina", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.