Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA dețin 'mama tuturor bombelor', iar Rusia răspunde: Noi deținem 'tatăl tuturor bombelor' / VIDEO

După ce SUA au lansat joi în Afganistan o bombă GBU-43/B, cea mai puternică armă convenţională americană şi supranumită 'mama tuturor bombelor', presa rusă a amintit vineri că Moscova are în arsenalul ei 'tatăl tuturor bombelor', un proiectil care conform ziariştilor ruşi ar fi chiar de patru ori mai puternic decât cel american, transmite agenţia EFE.

Deşi informaţiile despre bomba rusească sunt confidenţiale, se ştie că este vorba despre o bombă termobarică, cunoscută în Rusia sub numele de 'Bombă Aeriană cu Vid de Putere Crescută' (AVBPM, conform acronimului ei din limba rusă), după cum au relatat vineri Russia Today şi Sputnik.

Citește și: Sebastian Ghiță a fost prins

Potrivit acestor surse, bomba supranumită 'tatăl tuturor bombelor' a fost dezvoltată la începutul anilor 2000 şi testată cu succes de armata rusă în anul 2007. Atunci proiectilul a fost lansat dintr-un bombardier strategic TU-160 şi a ras complet un bloc de locuinţe din poligonul unde s-a efectuat testul, cu o putere distructivă nemaivăzută până atunci la o bombă convenţională (nenucleară), scrie agerpres.ro.

Bomba rusească este mai uşoară decât GBU-43/B, însă puterea deflagraţiei pe care o produce echivalează cu cea a 44 de tone de TNT, de patru ori superioară celei americane, datorită folosirii ultimelor progrese din domeniul nanotehnologiei.

Citește și: Ce grile de impozit pregăteşte Guvernul!

'Rezultatele probelor demonstrează eficienţa proiectilului şi forţa sa este comparabilă cu aceea a unui focos nuclear. De asemenea - şi doresc să subliniez acest lucru - nu contaminează mediul înconjurător, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu armele atomice' deşi 'orice fiinţă umană este pur şi simplu vaporizată' în raza sa de acţiune, declara în anul 2007 un general rus.

Respectiva bombă rusească este de asemenea eficientă - la fel ca şi cea americană - pentru distrugerea buncărelor subterane. Însă nu se ştie cine este compania producătoare a bombei ruseşti şi nici numărul proiectilelor de acest fel aflate în dotarea armatei ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.