Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA denunță PRESIUNEA RUSĂ din Europa de Est

trump pence

Vicepreşedintele american Mike Pence a denunţat marţi, în timpul unei vizite în Muntenegru, "presiunea" exercitată, potrivit lui, de Rusia la adresa aliaţilor Washingtonului din Europa de Est, dând asigurări că Donald Trump va aproba "în curând" noile sancţiuni votate de Congres împotriva Moscovei, relatează France Presse.

Această etapă la Podgorica este ultima dintr-un turneu al vicepreşedintelui SUA care a mai cuprins Estonia şi Georgia. Turneul survine pe fondul unor tensiuni puternice între Washington şi Moscova. Aleşii americani au votat săptămâna trecută noi sancţiuni împotriva Rusiei, acuzată de imixtiune în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016. Ca reacţie, Moscova a ordonat diplomaţiei americane să-şi reducă personalul la ambasada şi consulatele sale din Rusia cu 755 de persoane, pentru ca în final să rămână 455 de oameni, scrie agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV! Capcanele ascunse din spatele apartamentelor noi! Ce nu ne spun dezvoltatorii

În timpul acestui turneu, Pence a dorit mai ales să dea asigurări în domeniul securităţii aliaţilor Washingtonului din regiune, dintre care unii au fost extrem de alarmaţi de anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Acest turneu este "dovada că America nu are aliaţi mici, ea nu are decât aliaţi puternici", a declarat Mike Pence marţi seara în Muntenegru, ţară din Balcani care a aderat la NATO la 5 iunie, provocând furia Moscovei.

Citește și: Adevărul despre voucherele de vacanță ale bugetarilor! Le vor mai primi sau nu

"Curajul vostru, mai ales în faţa presiunii ruse, este o sursă de inspiraţie pentru întreaga planetă şi vă felicit", a adăugat vicepreşedintele american.

"Suntem cu voi, suntem de partea voastră", declarase anterior Mike Pence în Georgia, în prezenţa premierului georgian Ghiorghi Kvirikaşvili, calificând fosta republică sovietică din Caucazul de Sud drept "partener strategic cheie" al SUA în regiune.

Citește și: Verdict în cazul pensiilor speciale! La ce nivel le va aduce Guvernul Tudose

Un scurt război între Georgia şi Rusia, în august 2008, a dus la recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste proruse, Osetia de Sud şi Abhazia, de către Moscova.

Evocând noile sancţiuni votate împotriva Rusiei săptămâna trecută în Congres, vicepreşedintele american a asigurat că Donald Trunp "le va semna în curând".

Citește și: Mutare hotărâtoare a Băncii Transilvania, de la 1 august! Toți clienții băncii trebuie să afle

Ca reacţie la votarea acestui proiect de lege de cele două camere ale Congresului SUA, Rusia a impus o reducere drastică a personalului de la misiunile diplomatice americane de pe teritoriul său.

Aflat la Tbilisi, Mike Pence a denunţat "ocupaţia" unei părţi a teritoriului georgian de către Rusia, în urma conflictului din august 2008.

Citește și: Vești proaste! Cum va fi afectată România de ieșirea Marii Britanii din UE

Vizita lui Pence în Georgia a intervenit în contextul în care cei doi aliaţi au lansat cele mai importante exerciţii militare comune pe teritoriul georgian.

Vicepreşedintele american asigurase luni, la Tallinn, în Estonia, că ordinul dat de Moscova pentru reducerea personalului de la misiunile diplomatice americane din Rusia nu va slăbi angajamentul Washingtonului în favoarea securităţii aliaţilor săi.

Citește și: Unde merg banii noștri? Ce sumă fabuloasă s-a plătit în prima jumătatea a anului pentru pensiile militare

Miercuri, la Podgorica, înaltul reponsabil al SUA va participa la summitul Cartei Adriatice, împreună cu liderii Muntenegrului, Albaniei, Bosniei, Croaţiei, Macedoniei, Serbiei, Kosovo şi Sloveniei. Carta Adriatică grupează mai multe ţări din Balcani, membre ale NATO sau care aspiră să adere la Alianţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.