Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Hillary Clinton câştigă ultimele alegeri primare democrate

Hillary Clinton_Chicago_Speech

Hillary Clinton a câştigat marţi ultimele alegeri primare democrate, la Washington, în aceeaşi seară când urmează să se întâlnească cu Bernie Sanders, care îşi condiţionează sprijinul. 

Candidata democrată la Casa Albă a fost declarată câştigătoare de canalele CNN şi NBC în capitala federală a Statelor Unite unde a obţinut aproape 80% din voturi, potrivit rezultatelor pentru o treime din secţiile de votare. Ea şi-a asigurat deja învestitura săptămâna trecută prin depăşirea numărului de delegaţi necesari pentru a fi desemnată la convenţia de la Philadelphia din 25-28 iulie, aminteşte AFP. 

În total, alegeri primare sau "caucus"-uri (adunări de alegători) au fost organizate în toate cele 50 de state componente ale SUA, cinci teritorii printre care Puerto Rico şi la Washington D.C., care are un statut juridic separat. Democraţii din străinătate au fost de asemenea consultaţi. Hillary Clinton a câştigat 34 din aceste 57 de scrutine. 

Dar Bernie Sanders nu s-a declarat oficial învins şi pare să-şi negocieze sprijinul, care ar putea să se traducă prin "eliberarea" delegaţilor săi la convenţie, pentru a o putea desemna în mod simbolic în unanimitate pe Hillary Clinton, notează France Presse. 

El şi-a detaliat condiţiile într-o conferinţă de presă marţi la Washington. El cere în primul rând o reformă a sistemului alegerilor primare democrate. 

Bernie Sanders vrea să deschidă primarele pentru alegătorii independenţi şi nu doar americanilor care se înscriu pe listele electorale ca democraţi, cum este cazul în prezent în multe state. El a cerut de asemenea partidului să susţină înscrierea pe listele electorale în aceeaşi zi a alegerilor. 

Senatorul a cerut apoi numirea unei noi conduceri a partidului democrat pentru a o înlocui mai ales pe actuala preşedintă, Debbie Wasserman Schultz, contestată de tabăra sa din cauza părtinirii percepute în favoarea lui Hillary Clinton. 

El cere în cele din urmă suprimarea statutului super-delegaţilor. Super-delegaţii sunt aleşi şi responsabili ai partidului democrat care au drept de vot la convenţia de învestitură, fără a fi legaţi de rezultatele primarelor. Cei mai mulţi o sprijină în acest an pe Hillary Clinton, ceea ce Bernie Sanders consideră a fi nedemocratic. 

Cei doi rivali se vor întâlni marţi seară într-un hotel din Washington după ce această întâlnire a fost decisă săptămâna trecută. 

Senatorul de Vermont va ţine un discurs către susţinătorii săi pe internet joi seară.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.