Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și Rusia, neîncrezătoare că se va pune capăt războiului din Siria

siria alepo

Cu mai putin de douazeci si patru de ore înainte de instituirea încetarii focului în Siria, nici SUA, nici Rusia - autorii acestui armistitiu - nu par sa fie prea încrezatori ca astfel se va pune capat razboiului ce a distrus tara si a destabilizat puternic atât Orientul Mijlociu, cât si Europa, comenteaza vineri AFP.

Chiar si întotdeauna optimistul secretar de stat american, John Kerry, a declarat toata saptamâna ca 'nu-si face iluzii' si a amenintat cu un misterios 'plan B' daca regimul sirian si aliatii sai rus si iranian vor periclita speranta foarte subtire a unei solutii diplomatice.

Presedintele american Barack Obama si John Kerry, mari sceptici ai interventionismului militar, mizeaza totul de trei ani pe diplomatie pentru a gasi o solutie la 'catastrofa' siriana care a facut cel putin 270.000 de morti si a determinat un exod de milioane de persoane.

Kerry este artizanul, împreuna cu omologul sau rus Serghei Lavrov, a unui proiect de pace care se traduce prin mai multe acorduri internationale din 2012 si pâna acum: la Geneva, Viena, New York si ultimul la Munchen, la 12 februarie, semnat de 17 tari si trei organizatii multilaterale din cadrul Grupului international de sustinere a Siriei (ISSG).

O componenta a sa este acordul de încetare a focului, încheiat si discutat luni de presedintii SUA si Rusiei si care ar urma sa intre în vigoare vineri, la 22.00 GMT.

Dar Barack Obama a recunoscut joi ca 'nici unul dintre noi nu îsi face nici cea mai mica iluzie'.

'Încetarea ostilitatilor este un pas posibil pentru ca haosul sa ia sfârsit. În prezent, chiar si în cel mai bun caz, suntem siguri ca lupta va continua', a declarat presedintele SUA într-un discurs rostit la Departamentul de Stat.

La rândul sau, Kerry, în pofida faptului ca este unul din cei mai puternici aparatori ai încetarii focului, a lasat sa transpara unele îndoieli.

Astfel, în cadrul unor audieri fluviu în aceasta saptamâna în Congres, el a recunoscut ca nu poate 'garanta ca aceasta va functiona cu siguranta' si ca armistitiul si procesul politic între Damasc si opozitia siriana vor fi 'extrem de dificile' de 'respectat'.

El chiar a spus ca nu-i râmâne decât 'sa se roage ca Siria sa fie în continuare unita'.

Si 'daca nu merge?', s-a întrebat retoric Kerry, adaugând ca atunci 'Siria va fi complet distrusa, Europa va fi inundata cu mai multi imigranti (...) iar tulburarile si dezintegrarea vor fi mult mai rele decât ceea ce reprezinta deja cea mai mare provocare umanitara de la al Doilea Razboi Mondial'.

De fapt, a adaugat secretarul de stat american, 'exista pesimism, nu speranta' cu privire la sansele ca Moscova sa respecte armistitiul, evocând 'încalcari' anterioare ale Rusiei în conflictul din Ucraina si Georgia.

Dar la Moscova, aliatul de neclintit al Damascului, Kremlinul a asigurat miercuri ca presedintele sirian Bashar al-Assad este 'pregatit' sa respecte încetarea focului, dupa o discutie telefonica purtata de liderul rus Vladimir Putin cu acesta.

Într-o convorbire telefonica anterioara, Putin i-a spus luni lui Obama ca va face tot ce este 'necesar' pentru ca regimul sirian sa suspende luptele si a adaugat ca el 'spera' ca si SUA sa faca 'acelasi lucru' cu opozitia siriana pe care o sustine.

Expertii rusi si americani sunt de asemenea circumspecti. Evident, 'încetarea focului poate deveni reala pentru ca raspunde intereselor Rusiei', considera analistul independent Aleksandr Golt, dar 'un singur lucru ar putea strica totul, daca Kremlinul si Assad încearca sa preia controlul total asupra Alep în timp ce continua negocierile'.

'În cazul în care, sub diferite pretexte, Rusia continua bombardamentele si Assad continua ofensiva, încetarea focului va fi pusa la îndoiala', si-a exprimat el temerile în publicatia online Ejednevnî journal.

Cercetatorul american Shadi Hamid, de la Brookings Institution din Washington, nu se afla nici el 'în tabara optimistilor'. În opinia sa, 'eforturile' lui Kerry sunt similiare cu o 'diplomatie ieftina' si, în absenta unei 'amenintari credibile cu recurgerea la forta militara' de catre SUA, nimic 'nu-i face pe rusi sa actioneze cu buna-credinta'.

Expertul de stânga chiar ironizeaza diplomatia americana a carui 'nivel de absurditate (...) sfideaza analiza rationala'.

Saptamâna aceasta în fata Congresului, secretarul de stat a evocat un 'plan B' pentru Siria, dar fara sa ofere vreun detaliu. La nivel de zvonuri, Washingtonul va pune accent pe optiunea militara în cazul în care Damascul si aliatii sai Moscova si Teheranul ar face sa esueze diplomatia. Asa cum a avertizat Kerry, 'vom sti într-o luna sau doua daca procesul de tranzitie este sau nu într-adevar serios...'

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.