Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și Turcia se pregătesc de RĂZBOI: Turcii vor ataca un oraș în care americanii ridică două baze militare

militari americani

Agenţia de presă oficială turcă Anadolu a relatat, marţi, că SUA au început să construiască două baze în regiunea siriană Manbij şi au trimis întăriri militare în oraşul strategic omonim pe care Ankara ameninţă să-l atace pentru a alunga o miliţie kurdă, relatează AFP.

Susţinând că se bazează pe 'două surse locale demne de încredere', agenţia Anadolu a afirmat că cele două baze vor fi situate în apropiere de satul Dadat, la nord de Manbij, scrie agerpres.ro.

Citește și: Daune URIAȘE cerute de Oana Zăvoranu fostului soț! Pentru ce vrea bruneta jumătate de milion de euro

Cele două baze vor fi ridicate, respectiv, la sud şi la sud-est de sat, prin extinderea a două posturi de observare existente deja.

Potrivit Anadolu, SUA au trimis duminică 300 de soldaţi ca întăriri în regiunea Manbij, unde militarii americani acţionează de partea militanţilor din cadrul miliţiei kurde Unităţile de apărare a poporului (YPG).

Citește și: Detalii interesante! Ce s-a discutat, de fapt, între Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă și Olguța Vasilescu

Fost bastion jihadist, Manbij a fost cucerit în 2016 de către Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de YPG şi susţinute de coaliţia internaţională condusă de SUA împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Acest oraş din provincia Alep (nordul Siriei), situat la circa o sută de kilometri de frontiera turcă, riscă să devină următoarea piatră de încercare în conflictul sirian, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan ameninţând cu regularitate cu declanşarea aici a unei ofensive împotriva miliţiei YPG, considerată ca 'teroristă' de către Ankara din cauza legăturilor acesteia cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Citește și: Pe ce a irosit ANAF o sumă uriașă – Milioane de români au fost vizați

În iulie 2017, Anadolu a difuzat un articol însoţit de un infografic, despre care afirma că detaliază amplasarea celor 10 instalaţii militare americane în Siria, mergând până la dezvăluirea numărului soldaţilor forţelor speciale dislocate aici.

Pentagonul a criticat vehement apariţia acestui material de presă, autorităţile turce dezminţind orice implicare în aceasta.

Citește și: Mesaj LIMPEDE al președintelui Klaus Iohannis pentru Olguța Vasilescu și Viorica Dăncilă

Anadolu a difuzat vineri un material detaliat şi însoţit de un infografic, conform căruia 100 de membri ai forţelor speciale franceze sunt detaşaţi la cinci 'baze militare' în zonele controlate de kurzi în nordul Siriei.

La solicitarea AFP, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatei franceze a refuzat orice fel de comentariu pe această temă.

Citește și: Ce se va întâmpla cu PILONUL II de pensii: Mutarea pe care o pregătește Executivul începând de anul viitor

Publicarea materialului de către Anadolu survine într-o perioadă de tensiuni franco-turce. Ankara i-a reproşat preşedintelui francez Emmanuel Macron că a propus o 'mediere' între Turcia şi FDS, după ce liderul de la Elysee a primit o delegaţie a acestora săptămâna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.