Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și UE cer Turciei să nu continue proiectele de foraj în 'zona economică exclusivă a Ciprului'

foraj platforma

Responsabili americani s-au arătat îngrijoraţi şi au cerut Turciei să nu meargă înainte cu proiectele privind începerea activităţilor de forare a gazelor în 'zona economică exclusivă a Ciprului', informează luni France Presse potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană a adresat recent Turciei o cerere similară.

'SUA sunt profund preocupate de intenţiile anunţate de Turcia de a începe operaţiuni de foraj în regiunea proclamată de Republica Cipru ca fiind zona sa economică exclusivă', a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus.

'Acesta este un pas extrem de provocator care riscă să declanşeze tensiuni în regiune. Îndemnăm autorităţile turce să oprească aceste operaţiuni şi încurajăm toate părţile să manifeste reţinere', a subliniat diplomatul american.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, s-a declarat sâmbătă profund preocupată faţă de aceste intenţii ale Ankarei, cerând Turciei 'să se abţină de la orice acţiune ilegală la care Uniunea Europeană va răspunde în mod adecvat şi în deplină solidaritate cu Ciprul'.

Într-un mesaj publicat vineri de serviciul internaţional de mesagerie maritimă NAVTEX, autorităţile turce şi-au anunţat intenţia de a începe operaţiuni de forare a gazelor până în septembrie într-o porţiune din Marea Mediterană care - potrivit media cipriote - intră în zona economică exclusivă a Ciprului.

Potrivit marinei turce, operaţiunile vor fi efectuate de nava de foraj Fatih ('Cuceritorul', în limba turcă).

Republica Cipru, membră a UE, nu-şi exercită autoritatea decât în două treimi din sudul insulei. Partea de nord este ocupată de Turcia din 1974, când Ankara a intervenit cu armata ca reacţie la o tentativă de lovitură de stat a ciprioţilor greci care voiau să unifice insula cu Grecia împotriva voinţei ciprioţilor turci.

Descoperirea în ultimii ani a unor zăcăminte uriaşe de gaze în estul Mediteranei a acutizat doar apetitul ţărilor din regiune.

Republica Cipru a semnat contracte de explorare cu importante companii în domeniul hidrocarburilor, cum ar fi Eni (Italia), Total (Franţa) sau ExxonMobil (SUA).

Dar Ankara se opune oricărei explorări şi exploatări a acestor resurse de gaze, care ar exclude din ecuaţie autoproclamata Republică turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de către comunitatea internaţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.