Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA impun noi sancţiuni împotriva Iranului, acuzând Teheranul de susţinerea terorismului

The Atlantic
Iran SUA

Administraţia Donald Trump a impus, marţi, noi sancţiuni împotriva Iranului, vizând industria oţelului, acuzând Teheranul de susţinerea terorismului şi de abuzuri în domeniul drepturilor omului, anunţă Departamentul Trezoreriei de la Washington.

"Astăzi, Oficiul pentru Controlul Activelor Externe (OFAC) a introdus pe lista sancţiunilor o companie din China care furnizează electrozi din grafit, un element esenţial în industria oţelului, precum şi 12 producători iranieni de oţel şi de alte metale; de asemenea, au fost sancţionaţi trei agenţi de vânzări din străinătate care colaborează cu producători iranieni de metale şi cu o companie minieră", anunţă Departamentul american al Trezoreriei, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Lista rușinii: Cine sunt primarii marilor orașe din România care fug de vaccinul anti-COVID-19

"Industria metalurgică din Iran este o sursă importantă de venit pentru regimul iranian, generând profituri pentru liderii corupţi şi finanţând o serie de activităţi negative, inclusiv proliferarea armelor de distrugere în masă şi mijloacele de lansare, susţinerea terorismului şi o serie de abuzuri în materie de drepturile omului, pe plan intern şi în străinătate", subliniază Departamentul Trezoreriei din SUA.

"Administraţia Donald Trump menţine angajamentul de a opri fluxul de venituri destinat regimului iranian, care continuă să finanţeze grupuri teroriste, regimuri opresive şi eforturile de a se dota cu arme de distrugere în masă", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin.

Compania chineză sancţionată se numeşte Kaifeng Pingmei New Carbon Materials Technology şi este acuzată că a furnizat mii de tone de materiale producătorilor de oţel din Iran.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Preşedintele Donald Trump a anunţat în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul. Joseph Biden, preşedintele-ales al SUA, consideră că retragerea din Acordul nuclear cu Iranul a fost o greşeală, semnalând că vrea revenirea în acest tratat.

Citește și: Întorsătură de situație în cazul farmacistului care a distrus dozele de vaccin anti-COVID-19. Autoritățile au declarat că este un adept al teoriilor conspirației

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat că victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial oferă Statelor Unite posibilitatea de remediere a "erorilor din trecut". "Obiectivul nostru este să reducem presiunile sancţiunilor care afectează poporul nostru. De fiecare dată când avem ocazia, acţionăm în mod responsabil", a argumentat Hassan Rohani. În cazul anulării sancţiunilor americane, Iranul intenţionează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaţionale.

Administraţia din Iran a anunţat, luni, reluarea activităţilor de purificare a uraniului la nivelul de 20%, prin încălcarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri. Uraniul îmbogăţit poate fi utilizat pentru combustibil destinat reactoarelor, dar şi pentru fabricarea de arme atomice. Uraniul destinat armelor atomice trebuie să aibă o concentraţie de cel puţin 90%.

Uniunea Europeană a exprimat regret, marţi, în legătură cu decizia Iranului de lansare a procedurilor tehnice de creştere a concentraţiei purificării uraniului, evidenţiind importanţa menţinerii Acordului nuclear din 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.