Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA în contact permanent cu Zelenski: Americanii i-au trimis președintelui Ucrainei un telefon prin satelit securizat

zelensky

SUA rămâne în contact regulat cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski printr-un telefon securizat prin satelit pe care americanii l-au oferit guvernului ucrainean luna trecută, înainte de producerea invaziei rusești, potrivit unui oficial american familiarizat cu problema, transmite CNN.

Anterior, cele mai sigure comunicații dintre ucraineni și oficialii americani treceau prin ambasada de la Kiev, au declarat doi oficiali americani. Când SUA se pregătea să evacueze ambasada și pe măsură ce temerile cu privire la invazia rusă au crescut, SUA au trimis telefonul care este acum folosit de oficialii ucraineni.

Telefonul securizat îi permite lui Zelenski să rămână în contact cu SUA din mai multe locuri, a adăugat oficialul. Zelenski a precizat că intenționează să rămână în țară și în prezent se mută în mai multe locații din Kiev care sunt protejate cu o prezență semnificativă de securitate, a raportat CNN.

Anterior, Zelenski a filmat mesaje video cu el însuși vorbind în fața monumentelor sau a altor clădiri recunoscute, dar discursul său de marți în Parlamentul European a fost ținut printr-un flux video dintr-o cameră decorată doar cu un steag ucrainean.

SUA au furnizat un telefon similar prin satelit ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, a spus oficialul. Telefoanele necesită electricitate, dar pot funcționa de la un generator sau de la energia de la o mașină, dacă este necesar.

Inițial, ucrainenii au avut nevoie de câteva zile să pună în funcțiune telefoanele prin satelit, deoarece instrucțiunile despre cum să le folosească erau în engleză, nu în ucraineană.

Zelenski și președintele american Joe Biden au vorbit chiar marți, potrivit președintelui ucrainean și Casei Albe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.