Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA îngrijorate că o parte a opoziției din Kosovo respinge planul european de normalizare a relațiilor cu Serbia

infomax.mk
ue serbia kosovo

Opoziția kosovară este foarte reticentă cu privire la un acord cu Serbia și asta provoacă îngrijorări în SUA

Declarațiile liderilor și membrilor Partidului Democrat din Kosovo (DPK) și ai Uniunii Democrate din Kosovo (DSK) privind planul european pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia "nu sunt în acord cu sprijinul pe care SUA îl acordă acestui plan" – a declarat sub anonimat un reprezentant al Ambasadei SUA la Pristina, adăugând că această poziție a fost exprimată clar de președintele SUA, Joe Biden, și de secretarul american de stat, Antony Blinken, relatează Rador.

Fară plan nu va fi stabilitate

"Cu ocazia Zilei Independenței Kosovo, președintele Biden și secretarul de stat Blinken au subliniat că planul european are sprijinul nostru, deoarece asigură stabilitate regională, prosperitate economică și integrare în structurile euroatlantice" – a declarat sursa citată, adăugând că în eforturile comune ale SUA și Uniunii Europene de a elabora acest plan au inclus și consultări cu partidele de opoziție din Kosovo.

Potrivit declarației șefului diplomației europene, Josep Borrell, la 27 februarie la Bruxelles, președintele Serbiei și premierul Kosovo au fost de acord cu textul planului european. După această întâlnire, Bruxellesul a anunțat viitoare întâlniri pentru acceptarea foii de parcurs pentru implementarea planului, prima dintre acestea urmând să aibă loc la 18 martie la Ohrid.

Potrivit DPK și DSK, planul european trebuie respins pentru că presupune renunțarea la recunoașterea reciprocă și insistă pe formarea Uniunii Comunităților Sârbești din Kosovo. Alianța pentru Viitorul Kosovo este singurul partid parlamentar de opoziție care sprijină Guvernul Kosovo să accepte planul european, apreciind că este vorba de o "mare realizare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.