Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA interzice importurile de bumbac provenite din China pentru că ar proveni din 'munca forţată' a uigurilor

sua steag

Statele Unite au anunţat o nouă măsură împotriva importurilor de bumbac originare din regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei şi provenite, în opinia Washingtonului, de la "munca forţată" a minorităţii musulmane uigure, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

Uigurii constituie principalul grup etnic din Xinjiang, un teritoriu imens care are frontiere comune cu Afganistanul şi Pakistanul.

Serviciile vamale americane pot de acum să confişte transporturile de mărfuri cu bumbac provenite de la Xinjiang Production and Construction Corps (XPCC), conform unui comunicat transmis miercuri de Departamentul de Securitate Internă.

XPCC, o importantă entitate economică şi semi-militară din Xinjiang, este vizată de la sfârşitul lunii august de sancţiuni din partea Trezoreriei SUA.

Este a şasea acţiune desfăşurată de serviciile vamale americane în ultimele trei luni pentru a bloca mărfuri provenite din "munca forţată" din Xinjiang, conform comunicatului.

SUA au adoptat deja la mijlocul lui septembrie cinci decrete şi au blocat importarea unei serii de bunuri originare din Xinjiang, printre care bumbac şi textilă, produse pentru păr şi componente IT, acuzând Beijingul că le-a impus uigurilor "muncă forţată".

Citește și: Magnatul hongkonghez Jimmy Lai, plasat în detenție provizorie în cadrul unei anchete pentru fraudă

"Încălcările asupra drepturilor omului comise de guvernul comunist chinez nu vor fi tolerate de preşedintele (Donald) Trump şi de poporul american", a subliniat Ken Cuccinelli, secretar adjunct al Securităţii Interne, citat în comunicat.

"Departamentul de Securitate Internă ia iniţiativa de a aplica legile noastre şi de a garanta că cei care încalcă drepturile omului, inclusiv companii americane, nu sunt lăsaţi să ne manipuleze sistemul pentru a profita de munca forţată", a adăugat el.

Beijingul a spus joi că este vorba de "informaţii mincinoase" şi a negat existenţa muncii forţate în Xinjiang.

Locuitorii din regiune "îşi aleg meseria cum doresc", a afirmat în faţa presei o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.

Ea a criticat măsurile luate de Washington, spunând că ele urmăresc "să atace companii chineze şi să frâneze dezvoltarea Chinei".

Mult timp afectată de atentate sângeroase atribuite uigurilor, regiunea Xinjiang este supusă unui control strict în numele luptei împotriva terorismului.

Peste un milion de persoane, în principal musulmani, au fost internate în "lagăre" din această regiune, acuză organizaţiile de apărare a drepturilor omului.

China afirmă în schimb că este vorba de "centre de formare profesională", care au ca scop să ajute populaţia să găsească un loc de muncă şi să se îndepărteze astfel de extremismul religios.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.