Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Magnatul hongkonghez Jimmy Lai, plasat în detenție provizorie în cadrul unei anchete pentru fraudă

news.cgtn.com
Jimmy Lai

Magnatul hongkonghez Jimmy Lai, o personalitate a luptei prodemocraţie, a fost plasat joi în detenţie provizorie în cadrul unei anchete pentru fraudă, într-un moment în care urmăririle judiciare împotriva disidenţilor şi a criticilor la adresa Beijingului se înmulţesc în fosta colonie britanică, informează AFP, potrivit AGERPRES.

Lai, în vârstă de 73 de ani şi patron al tabloidului Apple Daily, este cunoscut pentru angajamentul său în tabăra prodemocraţie şi pentru criticile sale acerbe la adresa executivului din Hong Kong, aliniat politicii Beijingului.

Joi, septuagenarul şi două dintre cadrele sale de conducere, Royston Chow şi Wong Wai-keung, au compărut în faţa unui tribunal pentru acuzaţii de fraudă. Potrivit documentelor judiciare, dosarul s-ar referi la faptul că sediul jurnalului ar fi utilizat în scopuri care nu ar fi prevăzute în contractul de închiriere a imobilului.

Sute de poliţişti efectuaseră în august o spectaculoasă percheziţie în această clădire, în special în sala redacţiei Apple Daily.

Mai mulţi responsabili ai grupului de presă, între care Lai, fuseseră arestaţi pentru suspiciuni de "complicitate cu forţe străine" în cadrul noii legi asupra securităţii naţionale impuse la sfârşitul lunii iunie de Beijing în regiunea sa semiautomă.

În acest stadiu, nimeni nu a fost inculpat oficial în virtutea acestei legi drastice, dar ancheta continuă.

Joi, tribunalul care examina urmăririle pentru fraudă a refuzat eliberarea pe cauţiune cerută de Lai, acordând-o totuşi lui Wong şi Chow şi stabilind pentru luna aprilie anul viitor următoarea audiere.

Aceasta înseamnă că bogatul om de afaceri îşi va petrece următoarele luni în spatele gratiilor.

Fosta colonie britanic, care a cunoscut în 2019 cea mai gravă criză politică a sa după retrocedarea teritoriului către Beijing în 1997, este de câteva luni obiectul unei preluări în forţă de către Beijing, pentru care această lege impusă la sfârşitul lunii iunie este doar unul dintre instrumente.

Mai multe personalităţi ale opoziţiei nu au primit autorizaţia de a se prezenta la alegerile legislative, care au fost amânate cu un an sub pretextul riscului legat de pandemia de coronavirus. De atunci, unii deputaţi au fost deposedaţi de mandatul lor şi întreaga opoziţie a demisionat în semn de solidaritate cu aceştia. Zeci de militanţi prodemocraţie au fost inculpaţi şi arestaţi.

Miercuri, trei personalităţi de prim-plan ale mişcării prodemocraţie, între care Joshua Wong, au fost condamnate la pedepse cu închisoarea pentru implicarea lor în manifestaţiile din 2019.

Lai este urmărit de asemenea pentru rolul său în această mobilizare în cadrul unui dosar distinct de cel examinat joi.

Mai multe capitale occidentale condamnaseră în această vară arestarea patronului Next Digital, denunţând o atingere la libertatea de expresie.

Lai este calificat cu regularitate drept "trădător" de către media de stat chineză, care îl consideră instigatorul contestaţiei din 2019.

Sosit clandestin în Hong Kong cu familia sa pe când avea 12 ani la bordul unei nave provenind din Canton, Lai a lucrat mai întâi într-o uzină, apoi a învăţat limba engleză şi şi-a deschis propria fabrică de textile.

După reprimarea revoltei din Tiananmen la Beijing în 1989, care - potrivit lui - i-a transformat viziunea politică, el a înfiinţat Next Media în 1990.

"Sunt un lansator de alertă", declarase el pentru AFP în iunie. "Am sosit aici cu nimic, libertăţile acestui loc mi-au dat totul. Era timpul să întorc ascensorul şi să mă bat pentru libertăţi", a spus Lai.

"Sunt pregătit pentru închisoare", a spus el, adăugând că legea cu privire la securitate "va însemna sfârşitul pentru Hong Kong".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.