Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA își arată COLȚII: Pentagonul a testat cu succes o rachetă intercontinentală

racheta

SUA au anunţat miercuri că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III, echipată cu un nou dispozitiv, în scopul modernizării acestor rachete sol-aer învechite, potrivit AFP, anunță AGERPRES.

Racheta a fost lansată la ora locală 00:33 (08:33GMT) de la baza aeriană Vandenberg, în California, şi a parcurs circa 6.760 km deasupra Pacificului înainte de a cădea în mare în apropiere de atolul Kwajalein, în Insulele Marshall, au anunţat forţele aeriene americane într-un comunicat.

Citește și: Liderul deputaților PSD, către Orban: ‘Ați fost parlamentar din pixul fostului președinte al PSD. Nu păreați deranjat nici de pixul lui Dragnea, nici de culoarea gecii lui Dragnea’

Acesta a fost un test de dezvoltare şi nu un test de rutină precum cel efectuat la 2 octombrie, a precizat US Air Force.

Racheta, neînarmată, a fost echipată cu un nou de tip de 'vehicul de reintrare', componentă a focosului unei ICBM.

'În locul selectării aleatorii a unei ICBM desfăşurate într-un siloz pentru a verifica siguranţa întregului ansamblu, un test de dezvoltare a utilizat o rachetă de rezervă stocată pentru a valida navigabilitatea pieselor noi sau a pieselor de schimb într-un mediu aproape operaţional', afirmă armata americană.

'Minuteman III se învecheşte şi programele de modernizare ca acesta sunt esenţiale pentru a asigura că ţara noastră dispune de un factor de descurajare de încredere', a subliniat colonelul Omar Colbert, şeful acestor teste, citat în comunicat.

Minuteman III, singura rachetă sol-aer din arsenalul nuclear al SUA începând din 2005, a fost instalată în silozuri de lansare repartizate la trei baze militare americane, în Wyoming, Dakota de Nord şi Montana.

Citește și: Șerban Nicolae: ‘Ați dat ordonanțe de urgență noaptea, hoților!’ .

Rachetele Trident, cu lansare din mare, sunt desfăşurate la bordul unor submarine americane, iar bombele nucleare sunt transportate de bombardiere strategice.

US Air Force a precizat că acest test fusese planificat de luni de zile şi 'nu a reprezentat un răspuns sau o reacţie la evenimente din lume sau la tensiunile din regiune', dar, potrivit AFP, intervine la o zi după ce Washingtonul a anunţat prima desfăşurare la bordul unui submarin a unei arme nucleare cu putere redusă, tot ca factor de descurajare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.