Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA își iau adio și de la supremația pe mare: Capacitatea de construcție navală a Chinei este de peste 200 de ori mai mare

vestidinrusia.ro
sua china rusia

O scurgere de informații din partea Biroului de informații navale al SUA (ONI) a stârnit îngrijorare cu privire la capacitatea continuă a regimului chinez de a produce nave militare într-un ritm alarmant de rapid față de Statele Unite.

Graficul scurs descrie șantierele navale din China ca fiind capabile să construiască noi nave militare într-un ritm de 232 de ori mai mare decât cel al Statelor Unite. ONI a confirmat autenticitatea acesteia pentru The Drive, care a publicat prima dată diapozitivul.

Această capacitate supradimensionată de a sprijini Marina Armatei Populare de Eliberare a Chinei (PLA) i-a determinat pe unii analiști să tragă un semnal de alarmă, afirmând că Statele Unite nu vor putea reduce decalajul timp de mulți ani de acum încolo.

Este nevoie de „o schimbare dramatică”

Căpitanul în retragere James Fanell, fost director de informații și operațiuni de informații pentru Flota SUA din Pacific, nu împărtășește același nivel de pesimism, deși recunoaște provocările implicate în reconstrucția capacității de construcție navală a Statelor Unite.

El spune că pentru a reduce decalajul față de regimul chinez va fi nevoie de "o schimbare dramatică în politica de angajament fără responsabilitate care caracterizează acum administrația Biden".

"Provocările sunt, de asemenea, mai mari decât simpla voință politică", a declarat Fanell pentru The Epoch Times. "Există o problemă legată de industria americană de construcții navale care s-a degradat după cel de-al Doilea Război Mondial".

În pofida câtorva obstacole politice, "America este o națiune optimistă și cu o atitudine de a face care va fi esențială pentru orice efort de a reduce acest decalaj", a spus el.

Potrivit ONI, marina regimului chinez era formată din 355 de nave în 2020, în timp ce Statele Unite aveau 296 de nave. Până în 2035, China ar urma să ajungă la un număr estimat de 475 de nave, în timp ce Statele Unite ar urma să ajungă între 305 și 317.

"În timp ce conducerea marinei americane este îngrijorată de creșterea și capacitățile marinei PLA, ceea ce nu s-a întâmplat este ca vreun amiral al marinei americane să demisioneze din funcție din cauza lipsei de reacție la această amenințare la adresa securității naționale a Americii", a declarat Fanell.

„Declinul cataclismic al industriei americane de construcții navale”

"Recenta scurgere a ONI este o reamintire brutală a declinului cataclismic al industriei americane de construcții navale, una pe care Statele Unite au dominat-o cu doar 80 de ani în urmă, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. America a devenit o mare putere pentru că a fost o națiune maritimă și vom suferi o înfrângere cu cât vom nega mai mult această istorie.

"În 1949, mai mult de o duzină de amirali ai Marinei americane au fost dispuși să își pună în pericol cariera pentru a vorbi despre ceea ce ei considerau a fi o abordare periculoasă de a învinge URSS doar cu avioane de bombardament strategic.

"Dorința lor de a pune securitatea națională înaintea carierei a dat roade, deoarece Marina SUA a pus bazele creării unei flote de portavioane nucleare care a dominat valurile globului pentru următorii 60 de ani și a asigurat siguranța și prosperitatea Americii, a aliaților noștri și chiar a dușmanilor noștri."

Cum se poate reduce decalajul

Fanell spune că Congresul trebuie să adopte și să finanțeze o legislație similară cu Legea privind Marina celor două oceane, care a fost adoptată în 1940 și care a permis țării să își sporească prezența și capacitățile navale în oceanele Atlantic și Pacific.

"Asemănările dintre mediul strategic de astăzi și cel din 1940 sunt prea mari pentru a fi ignorate", a spus el.

De exemplu, Rusia a invadat Ucraina - amenințând Europa - în timp ce regimul chinez continuă să desfășoare operațiuni pe scară largă cu nave de război și avioane în jurul Taiwanului și în Marea Filipinelor, a spus Fanell.

"Ingeniozitatea americană ar trebui să fie dezlănțuită pentru a ne construi flota de nave de război", a spus el.

"De exemplu, ar trebui să fim capabili să construim o flotă de nave de război fără echipaj uman, împreună cu echiparea flotei noastre existente de nave de naftalină cu rachete de croazieră supersonice/hipersonice anti-navă care ar putea transforma aceste nave de luptă pensionate în nave arsenal care ar putea fi folosite pentru a scufunda flota de invazie a Marinei Armatei Populare de Eliberare".

"Este îngrijorător cât de prost informat și naiv este americanul mediu în ceea ce privește China", a declarat contraamiralul Marinei SUA Michael Studeman în timpul unei prezentări la o conferință navală din februarie.

Americanii sunt "ignoranți cu privire la amenințarea din partea [Republicii Populare Chineze] și a Marinei lor", a spus Fanell.

„Este în primul rând vina comunității noastre de securitate națională”

Dar el nu dă vina pe poporul american.

"Este în primul rând vina comunității noastre de securitate națională, care nu a reușit timp de 20 de ani să informeze poporul american despre amenințarea reprezentată de China comunistă", a declarat Fanell. "Această educație trebuie să intre în forță."

"Amenințarea din partea Marinei PLA nu se limitează doar la Pacificul de Vest, ci se apropie acum de Hawaii și, dacă nu este controlată, va fi în largul coastei de vest a SUA în mai puțin de un deceniu. Aceasta nu este o amenințare teoretică; este o amenințare foarte reală - o amenințare nucleară."

"America se află într-o situație dezastruoasă, dar voința și determinarea de a ne salva națiunea de comunismul chinezesc pot inversa această situație."

Departamentul Marinei și Biroul de Informații Navale nu au răspuns până la ora închiderii ediției la solicitările de comentarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.