Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA lansează o operaţiune de evacuare a colaboratorilor lor afgani în război

Agerpres - Reuters
talibani

Aproximativ 200 de cetăţeni afgani care au lucrat pentru americani în cei 20 de ani de intervenţie americană în Afganistan au sosit vineri în Statele Unite, în cadrul unei operaţiuni de evacuare vizând să-i protejeze de eventuale represalii ale talibanilor, relatează Reuters.

Aceste evacuări au loc în contextul în care Statele Unite aproape şi-au încheiat retragerea trupelor din această ţară şi în care islamiştii câştigă teren împotriva forţelor guvernamentale.

Cei 200 de afgani evacuaţi au sosit la Fort Lee, o bază militară în Virginia, în vederea finalizării formalităţilor administrative şi vizitelor medicale.

Ei deţin o viză specială - Special Immigrant Visa, SIV - creată de Congres în 2006 pentru interpreţi irakieni şi afgani care şi-au riscat viaţa în timp ce munceau pentru Guvernul american.

Acest program le permite să vină în Statele Unite împreună cu familiile lor.

”Aceste sosiri sunt doar primele dintr-o lungă serie, în contextul în care acţionăm în vederea evacuării rapide a afganilor eligibili SIV, cu scopul de a-i feri de pericol - în Statele Unite, la baze americane în străinătate sau în ţări terţe -, pentru ca ei să poată aştepta în deplină siguranţă încheierea procedurii de examinare a cererilor lor de viză”, precizează, citat într-un comunicat, preşedintele american Joe Biden.

În total, cel puţin 50.000 de persoane ar putea fie vacuate în cadrul acestei operaţiuni.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin precizează că aproximativ 75.000 de afgani au fost primiţi în Statele unite în ultimul deceniu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.