Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA neagă existenţa unui acord cu Turcia privind o zonă de securitate în nordul Siriei

siria border

Turcia a anunţat marţi că a încheiat cu Statele Unite un acord privind crearea unei "zone de securitate" în nordul Siriei, în cadrul campaniei lor împotriva grupării Stat Islamic (SI), dar Departamentul de Stat american a dezminţit existenţa unui asemenea acord, relatează Reuters în pagina online.

Cele două ţări, aliate în cadrul NATO, cooperează în prezent pentru a acorda sprijin aerian rebelilor sirieni, cu scopul de a înlătura gruparea SI din regiunea situată la frontiera turcă.

Postul de televiziune CNN Turk, citându-l pe subsecretarul de stat turc pentru Afaceri Externe, Feridun Sinirlioglu, a relatat că cele două ţări au ajuns la un acord care prevede că luptătorii rebeli din cadrul Armatei Siriene Libere (ASL) vor patrula în această zonă cu lungimea de aproximativ 100 de kilometri şi lăţimea de 45 de km.

"Controlul şi protecţia acestei regiuni debarasate de (SI) vor fi asigurate de forţele opoziţiei siriene, iar apărarea aeriană şi sprijinul necesar pentru acest lucru (...) vor fi furnizate de Statele Unite şi Turcia", a precizat Feridun Sinirlioglu într-un comunicat publicat câteva ore mai târziu de Ministerul turc al Afacerilor Externe.

Întrebat cu privire la aceste informaţii, Mark Toner, purtătorul de cuvânt al Departamentului american de Stat, a răspuns: "Nu există niciun acord privind vreo zonă de acest gen". El a adăugat că nu are cunoştinţă despre declaraţiile oficiale turce şi nu poate să le comenteze.

"Am spus destul de clar că nu există nicio zonă, niciun sanctuar, nu despre asta vorbim. Vorbim despre un efort susţinut pentru a înlătura SI din regiune", a continuat el într-o conferinţă de presă.

În cadrul cooperării SUA-Turcia, rebelii antrenaţi de armata americană ar urma să lupte împotriva SI pe teren şi să ajute la coordonarea raidurilor aeriene ale coaliţiei conduse de SUA, efectuate pornind de la baze turceşti.

Potrivit CNN Turk, Feridun Sinirlioglu a precizat că forţele turce şi americane vor bombarda jihadiştii din cadrul SI, dar şi combatanţii kurzi care se află în interiorul zonei de securitate.

Potrivit unor surse diplomatice, crearea acestei zone de securitate ar permite întreruperea unei căi de aprovizionare a SI în regiune.

În ultimele zile, Statul Islamic şi-a accentuat operaţiunile în regiunea situată la nord de Alep, în special în oraşul Marea, la circa 20 de kilometri sud de frontiera cu Turcia.

Luni, Frontul al-Nusra, aripa siriană a reţelei Al-Qaida, şi-a anunţat retragerea din aceste zone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.