Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA nu a oferit unei jurnaliste un premiu pentru că l-a criticat pe Donald Trump

Agerpres
Donald Trump

O jurnalistă finlandeză care a scris pe tema dezinformării ruse şi urma să primească o prestigioasă recompensă a Departamentului de Stat al SUA a fost în cele din urmă privată de distincţie, din cauza unor postări pe Twitter din trecut ostile lui Donald Trump, potrivit unei anchete interne ale cărei rezultate au fost publicate vineri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Inspectorul general din Ministerul Afacerilor Externe american, un organ independent, a fost sesizat de senatorii democraţi pentru a efectua o anchetă asupra motivelor acestei evoluţii în decernarea premiului anual "International Women of Courage".

Jurnalista Jessikka Aro ar fi trebuit iniţial să fie premiată în martie 2019, cu prilejul Zilei internaţionale a femeilor, pentru munca sa privind "campaniile de dezinformare duse de maşina de propagandă a Rusiei pe reţelele de socializare", care i-a adus ameninţări cu moartea.

Însă după ce jurnalista a fost informată că a fost selecţionată, Departamentul de Stat "a descoperit mesaje pe reţelele sociale efectuate de dna Aro care erau critice faţă de preşedinte", explică inspectorul general în raportul său. Ministerul a decis atunci "să nu-i decerneze premiul", adaugă el.

Dintre mesajele jurnalistei reperate pe reţelele de socializare unele fac referire la numeroasele atacuri ale lui Donald Trump împotriva "fake news".

Ancheta administrativă nu a descoperit vreo încălcare a legii, alegerea destinatarilor premiului fiind la discreţia Departamentului de Stat.

Însă inspectorul general a constatat că Departamentul de Stat a dezminţit în mod eronat, în comunicări către jurnalişti şi către Congresul SUA, că decizia a fost luată din cauza acestor intervenţii pe reţelele sociale. Instituţia a pretins chiar, în mod fals, că jurnalista nu fusese de fapt aleasă pentru a primi distincţia.

Dimpotrivă, ancheta relevă că şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a acceptat să-i decerneze premiul lui Jessikka Aro.

Secretarul de stat "ar fi trebuit să acorde distincţia unei jurnaliste curajoase, gata să ţină piept propagandei Kremlinului" preşedintelui rus Vladimir Putin, a estimat într-un comunicat senatorul democrat Bob Menendez, aflat la originea anchetei.

"În loc de acest lucru, ministerul său a vrut să sufoce orice contestare pentru a evita să supere un preşedinte care, zi după zi, încearcă să se înţeleagă cu Putin", a adăugat el, făcând apel la Departamentul de Stat "să prezinte scuze dnei Aro".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.