Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA nu vor rămâne 'cu braţele încrucişate' dacă Teheranul nu negociază cu bună credinţă

Wikimedia Commons
Iran steag

SUA nu vor rămâne "cu braţele încrucişate" dacă Iranul nu negociază cu bună credinţă salvarea acordului privind programul său nuclear şi continuă să-l dezvolte, a avertizat emisarul american Rob Malley, înainte de reluarea negocierilor prevăzută pentru luni la Viena, relatează AFP.

"Dacă ei decid să nu revină la acord, evident că va trebui să luăm în considerare alte modalităţi - diplomatice şi de alt fel - pentru a încerca să facem faţă ambiţiilor nucleare ale Iranului", a afirmat el într-un interviu care va fi difuzat vineri de către postul public de radio american NPR, din care unele extrase au fost publicate miercuri.

"Opţiunile de care dispun americanii sunt cunoscute tuturor", a adăugat Rob Malley, lăsând să planeze din nou ameninţarea unei acţiuni militare.

SUA s-au retras în 2018, sub preşedinţia lui Donald Trump, din acest acord încheiat cu trei ani mai devreme de către Iran şi marile puteri pentru a evita ca Teheranul să se doteze cu arma nucleară. Washingtonul a restabilit şi înăsprit sancţiunile, iar Republica Islamică a început, ca ripostă, să încalce din în ce mai mult restricţiile prevăzute în acordul nuclear.

Actualul preşedinte american Joe Biden a declarat că doreşte să revină în acordul din 2015 dacă Iranul îşi reînnoieşte angajamentele. Negocieri indirecte au început în aprilie la Viena, dar sunt în impas de la alegerea în iunie a unui nou preşedinte iranian ultraconservator, potrivit Agerpres.ro.

Discuţiile urmează să se reia luni în capitala austriacă.

"Dacă vor trena să revină la masa negocierilor, în timp ce îşi vor accelera ritmul programului nuclear, acesta va fi răspunsul lor la întrebarea dacă vor într-adevăr să revină la acord", a precizat Rob Malley în acest interviu înregistrat marţi. "Atunci, bineînţeles, nu am fi dispuşi să rămânem cu braţele încrucişate", a avertizat el.

Emisarul, un fervent susţinător al acordului din 2015 la negocierea căruia a contribuit, a afirmat că acţiunile iraniene din ultimele luni "nu au fost de bun augur pentru negocieri".

"Au continuat să-şi dezvolte programul nuclear" fără "să revină la masa negocierilor" timp de cinci luni, înmulţindu-şi în acelaşi timp "poziţiile extrem de radicale în privinţa cerinţelor lor", a subliniat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.