Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA pun presiune pe România și pe colegele din NATO: 'Să CONDAMNE public acţiunile ostile ale Iranului'

sua iran

Ministrul interimar al apărării american, Mark Esper, a lansat joi un apel statelor aliate din cadrul NATO pentru a condamna public acţiunile ostile ale Iranului şi pentru a lua în considerare participarea la un plan de apărare a căilor maritime strategice din zona Golfului, transmite Reuters.

''Nu căutăm un conflict armat cu Iranul, dar suntem pregătiţi să apărăm forţele şi interesele Statelor Unite în regiune. Nimeni nu ar trebui să confunde reţinerea cu vulnerabilitatea'', a declarat Esper la Bruxelles, unde participă la reuniunea miniştrilor apărării din ţările NATO, informează agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV ‘Spirala’ USR-PLUS-LGBT-Rezist. Finanțatorul din umbră

Într-o conferinţă de presă, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menţionat că ''SUA au declarat clar că nu vor un război''. ''De fapt, SUA au spus în mod foarte clar că sunt gata să discute cu Iranul, fără nicio condiţie prealabilă'', a adăugat Stoltenberg.

Mai multe ţări din NATO, printre care Franţa şi Germania, s-au pronunţat pentru menţinerea acordului internaţional semnat cu Teheranul în 2015, care vizează programul nuclear iranian.

Citește și: Silviu Mănăstire anunță echipa pe care și-a făcut-o azi-noapte Viorica Dăncilă: ‘O să fie scandal!’

În ceea ce o priveşte, Turcia i-a transmis lui Mark Esper că ''dialogul este mai bun decât sancţiunile''.

Tensiunile s-au amplificat între Iran şi SUA după ce, la 13 iunie, două petroliere, unul aparţinând unui armator norvegian şi celălalt unui armator japonez, au fost lovite de dispozitive explozive la ieşirea din strâmtoarea Ormuz, la circa 50 de kilometri de coasta iraniană.

Citește și: Radu Banciu iese din nou la rampă! Acesta nici nu e un partid, e un apendice al frustrărilor

Washingtonul susţine că cele două nave au fost atacate de Iran, afirmând că a recuperat fragmente de mine magnetice ale armatei iraniene, în timp ce Iranul respinge orice implicare în acest atac, iar preşedintele iranian Hassan Rouhani a calificat acuzaţiile americane drept ''propagandă''.

La 19 iunie, o dronă americană a fost doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană deasupra Golfului Oman. Potrivit versiunii Teheranului, drona pătrunsese în spaţiul aerian al Iranului pentru o ''misiune de spionaj'', dar Washingtonul susţine că drona se afla în spaţiul aerian internaţional şi a denunţat un ''atac neprovocat'' al armatei iraniene.

Citește și: EXCLUSIV ‘Spirala’ USR-PLUS-LGBT-Rezist. Finanțatorul din umbră

Donald Trump a confirmat vineri relatările din presă conform cărora hotărâse lovituri aeriene împotriva unor ţinte din Iran, dar le-a anulat înainte ca Pentagonul să înceapă executarea lor. El a scris pe Twitter că a decis în final să anuleze această operaţiune de teama că ea putea provoca victime colaterale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.