Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA pune sub lupă boala care te face să nu îți mai recunoști familia: Bază de date uriașă, menită să elucideze misterul Alzheimer

 Alzheimer

Institutul Naţional de Gerontologie (NIA) din Statele Unite finanţează un proiect de până la 300 de milioane de dolari, cu durata de 6 ani, în vederea construirii unei uriaşe baze de date pentru studiul bolii Alzheimer, cu ajutorul căreia se va putea urmări sănătatea americanilor timp de mai multe decenii, oamenii de ştiinţă având posibilitatea de a dobândi noi perspective asupra acestei maladii care afectează creierul, transmite luni Reuters.

Până la 90% din populația țării e vizată

NIA, parte a Institutelor Naţionale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, îşi propune să construiască o platformă capabilă să stocheze informaţii medicale pe termen lung de la 70% până la 90% din populaţia ţării, au declarat oficialii pentru Reuters.

Platforma se va baza pe date din fişe medicale, cereri de despăgubire în baza asigurărilor, farmacii, dispozitive mobile, senzori şi diverse agenţii guvernamentale, au spus ei.

"Datele din viaţa reală sunt ceea ce avem nevoie pentru a lua decizii în privinţa eficacităţii medicamentelor şi pentru a analiza o populaţie mult mai extinsă decât cea pe care o pot acoperi majoritatea studiilor clinice", a declarat într-un interviu dr. Nina Silverberg, directoarea Programului centrelor de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul NIA.

Monitorizarea pacienţilor înainte şi după apariţia simptomelor bolii Alzheimer este considerată parte integrantă a progreselor împotriva acestei maladii, care poate debuta cu aproximativ 20 de ani înaintea de dezvoltarea problemelor de memorie.

Cercetarea Alzheimer a fost stimulată de Leqembi, un nou tratament de la Eisai Co Ltd şi Biogen Inc care încetineşte progresia bolii la pacienţii aflaţi în stadiu incipient.

Baza de date ar putea ajuta la identificarea persoanelor sănătoase cu risc de Alzheimer - boală care afectează aproximativ 6 milioane de americani - în vederea unor viitoare studii clinice asupra medicamentelor. De asemenea, îşi propune să reprezinte o soluţie pentru subreprezentarea cronică a persoanelor de culoare şi a diferite etnii în studiile clinice asupra Alzheimer, contribuind totodată la creşterea numărului de persoane înscrise din afara centrelor medicale academice urbane.

Odată construită, platforma ar putea, de asemenea, să monitorizeze pacienţii după ce primesc tratamente precum Leqembi, care s-a bucurat anul trecut de o aprobare accelerată în SUA, în ianuarie, şi se aşteaptă să primească aprobarea tradiţională din partea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA) până la 6 iulie.

Planul de asigurări de sănătate Medicare din SUA pentru adulţii vârstnici va necesita probabil înscrierea într-un astfel de registru drept condiţie pentru compensare acordată pentru Leqembi, notează Reuters.

"Noi nu am proiectat-o în acest scop", a declarat Silverberg referitor la această platformă, dar "ar putea fi posibil" să fie folosită în acest sens.

Centrele pentru servicii Medicare şi Medicaid, care funcţionează în cadrul programului de asigurări Medicare din SUA, nu au răspuns la o solicitare a Reuters de a face comentarii.

De asemenea, Silverberg a precizat că platforma de date ar putea ajuta cercetătorii care lucrează în alte domenii conexe bolii să afle care sunt pacienţii cei mai expuşi riscului şi care este impactul medicaţiei.

În timpul pandemiei, SUA au fost în urma altor ţări cu sisteme naţionale de sănătate în ceea ce priveşte capacitatea de a analiza datele pacienţilor referitoare la COVID-19.

Sistemul urmează să fie construit într-un mediu de calcul securizat, cu o serie de restricţii în vederea asigurării confidenţialităţii, a notat Silverberg.

La acest grant, care a fost publicat pe 13 martie, se lucrează de mulţi ani. Potrivit anunţului referitor la finanţare, a fost stabilită drept dată de început luna aprilie 2024, scopul fiind acela de a pune bazele unui registru pentru Alzheimer 21 de luni mai târziu.

Mai multe părţi interesate, inclusiv Medicare şi grupuri pentru susţinerea pacienţilor afectaţi de această boală, precum Alzheimer's Association şi UsAgainstAlzheimer, au participat în primăvara anului trecut la un workshop la care s-a discutat designul platformei.

Maria Carrillo, directoarea ştiinţifică a Alzheimer's Association, a declarat într-un interviu că organizaţia pe care o reprezintă intenţionează să aplice pentru grantul platformei NIA, care va acorda 50 de milioane de dolari pe an pentru o perioadă de până la şase ani.

Partha Bhattacharyya, director al Departamentului de date şi analiză al NIH a declarat: "Ne imaginăm că această platformă va permite cercetătorilor să facă recrutări de pe teritoriul Statelor Unite. Dacă vrem să jucăm un rol mai important în prevenţie, trebuie să începem devreme. Asta nu înseamnă la vârsta de 65 de ani", a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.