Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA rămân pe poziții: Blinken confirmă angajamentul 'indestructibil' al Statelor Unite de a apăra Filipine

playtech.ro
Antony Blinken

Secretarul de stat american Antony Blinken a confirmat marţi angajamentul "indestructibil" al Statelor Unite de a apăra Filipine în Marea Chinei de Sud, unde Manila se confruntă cu ambiţiile Beijingului, relatează AFP.

La o conferinţă de presă la Manila cu omologul său filipinez Enrique Manalo, şeful diplomaţiei americane a reiterat sprijinul Washingtonului pentru aliatul filipinez împotriva oricărui posibil atac armat în Marea Chinei de Sud.

"Aceste căi navigabile sunt cruciale pentru Filipine, securitatea lor, economia lor, dar sunt, de asemenea, cruciale pentru interesele regiunii, ale Statelor Unite şi ale lumii. Acesta este motivul pentru care suntem alături de Filipine şi ne vom îndeplini angajamentele de apărare indestructibile, inclusiv Tratatul de Apărare Reciprocă", a spus el.

Aceasta este a doua sa vizită în capitala filipineză de când preşedintele Ferdinand Marcos, fiul fostului dictator al ţării, a venit la putere în iunie 2022.

Blinken se află într-un scurt turneu în Asia, care a început duminică în Coreea de Sud, un alt aliat cheie al SUA, în contextul în care Washingtonul îşi intensifică eforturile de consolidare a relaţiilor cu ţările asiatice ca o contrapondere la China.

"Ceea ce vrem să demonstrăm (...) este angajamentul nostru faţă de regiunea Indo-Pacific, în ciuda a tot ceea ce se întâmplă în lume chiar acum", le-a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat reporterilor care îl însoţesc pe Blinken.

Înainte de întâlnirile sale oficiale, Blinken a vizitat o linie de producţie din Manila pentru semiconductori, cipurile electronice esenţiale pentru economia globală.

Filipine este "un partener din ce în ce mai important" în asigurarea unui lanţ de aprovizionare "rezistent", a spus el.

După ani de întârziere, Statele Unite încearcă să-şi consolideze poziţia de lider în industria cipurilor, atât din motive de securitate naţională, cât şi pentru a face faţă concurenţei din partea Chinei.

La rândul său, China a acuzat recent Statele Unite că folosesc Filipine ca "pion" în Marea Chinei de Sud, după mai multe incidente în jurul insulelor pe care cele două ţări asiatice au dispute intense.

În ultimele luni, tensiunile dintre China şi Filipine au atins niveluri nemaivăzute de mai mulţi ani. Paza de coastă filipineză a acuzat cu regularitate paza de coastă chineză că a provocat coliziuni.

Beijingul pretinde suveranitatea asupra aproape întregii mări a Chinei de Sud. Alte ţări riverane, cum ar fi Vietnam, Filipine, Malaezia şi Brunei, au pretenţii concurente.

În acest context, Filipine a încheiat acorduri militare cu Statele Unite şi Australia. Americanii au acces la nouă baze din Filipine.

Vizita lui Blinken are ca scop "progresul alianţei", a declarat Renato De Castro, profesor de studii internaţionale la Universitatea De La Salle din Manila.

"Ei vor discuta despre acţiuni chineze mai puternice şi mai coercitive" în regiune, a declarat el pentru AFP.

Herman Kraft, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Filipine, a declarat că preşedintele Marcos ar trebui să abordeze, de asemenea, problema condiţiilor în care Statele Unite ar invoca tratatul lor de apărare reciprocă.

Discuţiile sunt, de asemenea, menite să regleze pregătirile pentru un summit trilateral la Washington, anunţat marţi de Casa Albă pentru 11 aprilie, între preşedintele american Joe Biden, omologul său filipinez şi premierul japonez Fumio Kishida.

Relaţiile dintre Washington şi Manila s-au îmbunătăţit semnificativ în ultimii doi ani, spre deosebire de preşedinţia lui Rodrigo Duterte, predecesorul lui Marcos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.