Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA redenumesc o bază militară care purta numele unui general confederat

deschide.md
Bază militară americana

SUA redenumesc vineri prima din nouă baze militare ce purtau până acum nume de generali care, în timpul războiului civil american (1861-1865), au luptat alături de state confederate sclavagiste, informează AFP.

Fort Pickett, bază a Gărzii Naţionale situată în statul Virginia, nu departe de Washington, va primi în schimb numele lui Van Barfoot, un soldat decorat pentru fapte remarcabile în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres.

El a dislocat două mitraliere germane, a capturat 17 soldaţi inamici, a distrus un tanc şi o piesă de artilerie şi a oferit ajutor unor trupe rănite în Italia în 1944. Pentru eroismul său, a primit 'Medal of Honor', cea mai înaltă distincţie militară americană.

El a servit ulterior în războaiele din Coreea şi Vietnam, încheindu-şi cariera cu rangul de colonel.

Baza militară purta până acum numele generalului confederat George Pickett, devenit celebru pentru că, în timpul Războiului de Secesiune, a condus o misiune sinucigaşă la ordinul superiorilor săi în Bătălia de la Gettysburg din 1863, câştigată de armata unionistă, antisclavagistă.

Mai multe de jumătate dintre soldaţii săi şi-au pierdut viaţa, însă el a supravieţuit.

Apelurile de a redenumi aceste instalaţii militare şi alte locuri care omagiază generali confederaţi s-au intensificat după moartea lui George Floyd în mai 2020, ucis de un poliţist alb, incident care a provocat o amplă mişcare de conştientizare.

În 2021, în ciuda unui veto al lui Donald Trump, Congresul a cerut Departamentului Apărării să creeze o comisie însărcinată cu propunerea de noi denumiri pentru aceste baze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.