Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA reiau operaţiunile militare comune cu Irakul (presă)

armata sua militari soldati americani

SUA au reluat miercuri operaţiunile militare comune cu Irakul, întrerupte după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, ucis la începutul lui ianuarie într-o lovitură aeriană americană la Bagdad, relatează New York Times, preluat de France Presse.

Doi responsabili militari americani, citaţi de cotidianul new-yorkez sub acoperirea anonimatului, afirmă că Pentagonul dorea să reia cât mai repede, alături de armata irakiană, lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) pentru ca aceasta să nu profite de situaţie.

Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat să comenteze informaţia.

La iniţiativa Washingtonului, operaţiunile comune între cele două ţări au fost întrerupte pe 5 ianuarie, respectiv la două zile de la lovitura americană asupra generalului Soleimani, în apropiere de aeroportul din Bagdad.

Parlamentul irakian a cerut în aceeaşi zi guvernului expulzarea trupelor americane din ţară.

O scrisoare trimisă din greşeală din SUA a creat confuzie a doua zi privind o eventuală retragere a celor peste 5.000 de soldaţi americani desfăşuraţi în Irak.

Guvernul irakian i-a cerut oficial la sfârşitul săptămânii trecute şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo să trimită o delegaţie la Bagdad pentru a începe discuţii despre retragerea trupelor americane.

Departamentul de Stat american a răspuns că nici măcar nu intenţionează să discute despre o retragere, ci doar despre "cel mai bun mod de a reconfirma (...) parteneriatul strategic" între cele două ţări.

Mike Pompeo a dat, de altfel, asigurări luni că "toţi" liderii irakieni i-au spus "în privat" că sunt favorabili unei prezenţe militare americane în ţara lor pentru a lupta împotriva Statului Islamic.

El nu a exclus însă revizuirea în scădere a numărului soldaţilor americani desfăşuraţi în Irak, în concordanţă cu dorinţa preşedintelui Donald Trump de retragere treptată din operaţiunile costisitoare din Orientul Mijlociu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.