Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA se impun la ONU. Bugetul Căştilor Albastre este REDUS considerabil

ONU
castile albastre

La presiunea SUA, ONU urmează să reducă bugetul Căştilor albastre cu 600 milioane de dolari, adică de 7,2%, conform unui acord de principiu la care s-a ajuns miercuri la New York după săptămâni de negocieri intense, relatează AFP, potrivit agerpres.

Acest acord mai trebuie validat de Adunarea Generală a ONU, care l-ar putea supune la vot vineri.

ALERTĂ în Germania. O inchisoare este EVACUATĂ după descoperirea unei bombe

Naţiunile Unite vor cheltui astfel 7,3 miliarde de dolari pentru operaţiunile de menţinere a păcii anul viitor, în loc de 7,87 miliarde în prezent, au precizat diplomaţi apropiaţi de negocieri.

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, a salutat această decizie drept o victorie într-un comunicat: "În numai cinci luni de când suntem aici (reprezentanţii noii administraţii a preşedintelui Donald Trump - n.r.), am reuşit să reducem cu o jumătate de miliard bugetul de menţinere a păcii şi aceasta este doar începutul".

"Economiile ce vor fi operate au fost atent calibrate", a reacţionat ambasadorul Franţei la ONU, François Delattre, asigurând că aceste tăieri ţin cont de "recentele evoluţii pozitive pe planul menţinerii păcii şi de evoluţiile de pe teren".

SUA, primul contributor la acest buget, doreau o scădere şi mai mare prin reducerea facturii cu un miliard de dolari, o diminuare de aproape 13%. UE susţinea scăderea validată în acordul care prevede un buget de 7,3 miliarde de dolari pe anul viitor.

SCANDALUL de la CNN intensifică şi mai mult tensiunile dintre Casa Albă şi mass-media - VIDEO

Misiunile ONU cele mai afectate vor fi cele din Darfur, în Sudan, şi din Republica Democratică Congo (RDC), de altfel şi cele mai costisitoare (peste un miliard de dolari fiecare).

Dar vor exista reduceri de buget "sistematic" pentru ansamblul operaţiunilor de menţinere a păcii, la presiunea SUA, a avertizat un diplomat, sub rezerva anonimatului. "Presiunea SUA face ca bugetul operaţiunilor de menţinere a păcii să urmeze o traiectorie descendentă", a spus diplomatul.

Washingtonul finanţează în proporţie de 28,5% bugetul operaţiunilor de menţinere a păcii (7,87 milliarde) şi în procent de 22% bugetul de funcţionare al ONU (5,4 milliarde). Donald Trump a promis reduceri drastice a subvenţiilor SUA pentru ONU.

Acest acord este departe de cererile secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care voia să crească la 7,97 miliarde de dolari fondurile destinate operaţiunilor de menţinere a păcii pentru anul fiscal care începe 1 iulie.

Consiliul de Securitate ar putea vota începând de joi reducerile bugetare care afectează misiunea ONU şi a Uniunii Africane în Darfur (UNAMID), ce numără circa 17.000 de militari (20.000 de oameni în total).

Citeşte şi: Explozie puternică în New York

Marea Britanie a difuzat miercuri un proiect de rezoluţie ce prevede două etape în acest sens, conform propunerilor UNAMID.

UNAMID ar urma să ajungă la un efectiv de 11.000 de persoane (8.735 de soldaţi şi 2.500 de ofiţeri de poliţie) până în iunie 2018, ceea ce reprezintă o scădere de 44% pentru Căştile albastre şi de 30% pentru forţele de poliţie.

Dar aceste tăieri sunt condiţionate de securitatea pe care guvernul sudanez o va asigura în zonele de unde militarii UNAMID se vor retrage.

Guterres va evalua în şase luni dacă "condiţiile din teren sunt favorabile şi altor reduceri".

Textul britanic salută "scăderea numărului de confruntări între forţele guvernamentale şi grupările rebele", dar organizaţiile pentru drepturile omului afirmă că violenţele din Darfur sunt departe de a se fi încheiat.

Omul care l-a FĂCUT pe Donald Trump preşedinte, vizită în România

Human Rights Watch estimează că aceste tăieri de fonduri sunt "imprudente", deoarece civilii din această regiune din vestul Sudanului au nevoie să fie protejaţi în continuare.

Darfur este scena unui conflict sângeros din 2003, după ce insurgenţii provenind din cadrul unor minorităţi etnice au ridicat armele împotriva guvernului de la Khartoum, aflat în mâinile unei majorităţi arabe. Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a lansat apoi o contraofensivă violentă împotriva lor.

Naţiunile Unite şi-au încheiat deja misiunea în Coasta de Fildeş şi prevede retragerea Căştilor sale albastre din Haiti în luna octombrie.

Consiliul de Securitate urmează să voteze în această săptămână bugetul pentru misiunea ONU din Mali, care nu ar trebui să sufere reduceri severe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.