Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA şi-au reluat negocierile cu talibanii în Qatar

Inquam Photos/ Octav Ganea
steagul SUA american

SUA şi-au reluat sâmbătă negocierile cu talibanii în Qatar, a declarat o sursă americană pentru AFP, la trei luni după ce preşedintele Donald Trump sistase eforturile diplomatice destinate să pună capăt celor 18 ani de război în Afganistan, scrie Agerpres.

"Statele Unite ale Americii şi-au reluat discuţiile astăzi la Doha. Ele sunt centrate pe reducerea violenţelor pentru a favoriza negocieri interafgane şi o încetare a focului", a indicat această sursă apropiată dosarului. 

La 7 septembrie, Donald Trump, care a promis să "pună capăt războaielor fără sfârşit" şi în special conflictului afgan, cel mai lung din istoria SUA, a întrerupt discuţiile directe şi inedite desfăşurate de un an de emisarul american însărcinat cu negocierile cu talibanii, Zalmay Khalilzad, într-un moment în care acestea păreau să fie pe punctul de a se solda cu un acord. 

Trump anulase cu aceeaşi ocazie o invitaţie făcută în secret şefilor talibanilor de a se deplasa în SUA, invocând moartea unui soldat american într-un nou atentat al insurgenţilor la Kabul.

Citește și: Cele mai frumoase sate din Europa: străzi șerpuite, clădiri colorate și o mulțime de locuri de explorat

După ce a afirmase că discuţiile erau "moarte şi îngropate", el păruse totuşi să-şi flexibilizeze poziţia, lăsând uşa deschisă dialogului dacă talibanii îşi puneau capăt atacurilor. 

La 28 noiembrie, sosit în Afganistan pentru a-şi încuraja trupele de Ziua Recunoştinţei, Donald Trump anunţase în final reluarea negocierilor. 

Proiectul de acord aproape încheiat la începutul lunii septembrie prevedea o începere a retragerii progresive a 13.000 din cei 14.000 de soldaţi americani, principala revendicare a talibanilor. 

În schimb, aceştia urmau să se angajeze să nu mai lase niciodată "teroriştii" să acţioneze din Afganistan şi să înceapă un dialog inedit cu guvernul de la Kabul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.