Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA și Germania se roagă de Rusia să intervină în Ucraina

putin obama merkel



Merkel şi Obama 'au subliniat importanţa unui acord de încetare a focului respectat rapid de cele două părţi' şi, 'în acest cadru, Rusia trebuie să-şi ofere contribuţia şi să acţioneze asupra separatiştilor din estul Ucrainei pentru ca acordul de încetare a focului să fie respectat', se precizează în comunicat.

Cancelarul german şi preşedintele american au cerut de asemenea ca 'niciun luptător' şi 'nicio armă' din Rusia să nu ajungă în Ucraina.

'Oportunitatea unui acord bilateral de încetare a focului nu trebuie să rămână din nou nefolosită', se mai menţionează în comunicat.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a continuat joi 'operaţiunea antiteroristă' din estul ţării şi a amânat de facto perspectiva unei eventuale reveni la armistiţiu, cerută miercuri de europeni la Berlin, până când condiţiile sale, în special cea privind preluarea controlului asupra frontierei, nu vor fi îndeplinite.

Ucraina a pus două condiţii principale pentru încetarea focului: controlul asupra frontierei, sub supravegherea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), şi eliberarea 'tuturor ostaticilor' de către separatişti.

La rândul lor, insurgenţii se declară dispuşi la negocieri indirecte, numai cu participarea Rusiei.

Tot joi, Angela Merkel i-a telefonat de asemenea şi preşedintelui francez Francois Hollande, cei doi cerându-i preşedintelui rus Vladimir Putin 'să intervină pe lângă separatişti', potrivit preşedinţiei franceze.

Convorbirea a avut loc după ce miercuri, la Berlin, miniştrii de externe ucrainean, rus, german şi francez au făcut apel la o reuniune, cel mai târziu sâmbătă, a grupului de contact din care face parte Rusia, Ucraina şi OSCE, cu participarea rebelilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.