Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA şi mai multe ţări sud-americane au activat pactul regional pentru 'a acţiona colectiv' în faţa crizei din Venezuela

Inquam Photos/ Octav Ganea
steagul SUA american

Ţările membre ale Tratatului Interamerican de Asistenţă Reciprocă (TIAR) au acceptat luni solicitarea Statelor Unite de a activa acest pact regional pentru "a acţiona colectiv" în faţa crizei din Venezuela, a anunţat ministrul de externe columbian Carlos Holmes, relatează AFP, potrivit Agerpres.

O rezoluţie în acest sens a fost adoptată cu 16 voturi 'pentru', unul 'împotrivă' (Uruguay) şi o abţinere (Trinidad şi Tobago) în cadrul unei reuniuni ministeriale în marja Adunării Generale a ONU de la New York. 

Este vorba de o nouă etapă în disputa dintre preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi liderul opoziţiei, Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de peste 50 de ţări, în frunte cu SUA, decise să îl determine pe liderul socialist să părăsească puterea. 

Potrivit ministrului columbian, acest tratat le va permite ţărilor membre "să identifice şi să sancţioneze persoanele şi entităţile regimului lui Nicolas Maduro implicate în reţele criminale".

Citește și: Honda va elimina toate vehiculele cu motoare diesel din oferta sa până în 2021

Tratatul reuneşte Argentina, Bahamas, Brazilia, Chile, Columbia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, Panama, Paraguay, Peru, Republica Dominicană, SUA, Trinidad şi Tobago, Uruguay şi Venezuela. 

Cuba nu participă la acest mecanism, fără să se fi retras însă oficial, aşa că a fost absentă de la reuniunea de luni. 

Venezuela a fost reprezentată de membri ai taberei Guaido, reuniunea fiind convocată de Organizaţia Statelor Americane, care îl recunoaşte pe opozant drept preşedinte interimar. 

Potrivit unui înalt responsabil american, TIAR este un mecanism foarte util pentru a spori presiunea economică şi diplomatică asupra Caracasului. SUA, care şi-au înmulţit sancţiunile împotriva Venezuelei, şi-ar dori ca tot mai multe ţări să le urmeze exemplul. 

"Un mare număr de ţări de pe continentul american nu au cu adevărat baze juridice în legislaţia lor pentru a impune aceste gen de sancţiuni", a explicat el. 

SUA au invocat la mijlocul lunii septembrie acest tratat ca răspuns la "mişcări belicoase ale armatei venezuelene".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.