Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA solicită eliberarea imediată a trei polițiști kosovari de către Serbia

ankasam.org
serbia kosovo serbia

Washingtonul a cerut sâmbătă Serbiei să elibereze "imediat" şi "necondiţionat" trei poliţişti kosovari a căror detenţie a exacerbat tensiunile dintre Belgrad şi Pristina, scrie AFP, citat de Agerpres.

"Facem apel la preşedintele (Aleksandar) Vucic şi guvernul sârb să elibereze imediat şi necondiţionat trei poliţişti kosovari închişi din 14 iunie", a declarat Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

"Arestarea şi detenţia lor pe motive false a exacerbat o situaţie deja tensionată", a continuat el, îndemnând Serbia şi Kosovo să reia discuţiile sub egida Uniunii Europene.

Serbia a anunţat miercuri că a arestat trei poliţişti kosovari în uniformă militară, înarmaţi cu arme automate, GPS, hărţi şi alte echipamente.

Autorităţile kosovare au calificat incidentul o răpire şi au interzis vehiculelor sârbe să treacă graniţa.

Această nouă criză are loc după săptămâni de tensiuni, în cursul cărora treizeci de soldaţi ai forţei conduse de NATO în Kosovo (KFOR) au fost răniţi în mai în timpul ciocnirilor cu manifestanţi sârbi.

Serbia, susţinută de aliaţii săi rus şi chinez, nu a recunoscut niciodată independenţa proclamată în 2008 de fosta sa provincie, la un deceniu după un război mortal între forţele sârbe şi rebelii separatişti albanezi.

Kosovo are o populaţie de 1,8 milioane de locuitori, în marea majoritate albanezi. Minoritatea sârbă rămâne în mare parte loială Belgradului şi refuză să recunoască suveranitatea Pristinei. Sârbii kosovari sunt acuzaţi de unii că sunt instrumentalizaţi de Serbia.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, i-a invitat săptămâna viitoare pe preşedintele sârb şi pe prim-ministrul kosovar la Bruxelles pentru a încerca să calmeze tensiunile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.