Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA speră că pastorul Andrew Brunson ar putea fi eliberat vineri

U.S. Department of State / Facebook
Departamentul de Stat

Administraţia Trump speră că pastorul american Andrew Brunson - a cărui încarcerare în Turcia pentru activităţi teroriste a provocat tensiuni puternice cu Washingtonul - ar putea fi eliberat vineri după o audiere la un tribunal din Turcia, dar Departamentul de Stat spune că nu este la curent cu existenţa unui acord cu guvernul turc în acest sens, scrie Reuters prluată de Agerpres.

"Rămânem încrezători că Turcia va vedea lucrurile clar şi îl va elibera pe acest om care nu este vinovat de nimic şi care a fost închis pentru mai mulţi ani în Turcia, nejustificat”, a declarat vicepreşedintele american, Mike Pence.

NBC News şi Washington Post au informat joi că Statele Unite şi Turcia au ajuns la un acord prin care unele capete de acuzare ale lui Brunson vor fi retrase, iar pastorul american va fi eliberat după audierea sa de vineri. Pence a refuzat însă să confirme că ar exista un astfel de acord.

"Preşedintele Trump, administraţia noastră, a transmis foarte clar că vom continua să avem o atitudine dură până când pastorul Brunson va fi liber şi se va întoarce acasă în SUA, alături de familia şi biserica sa”, a adăugat Pence.

Doi oficiali importanţi ai administraţiei au declarat însă că nu există niciun acord cu Turcia în ceea ce-l priveşte pe Brunson. "Suntem încrezători, dar este o situaţie fluidă”, a declarat unul dintre oficiali, sub condiţia anonimatului.

Patru senatori americani, printre care şi Lindsay Graham din Partidul Republican şi Jeanne Shaheen de la Democraţi, au publicat un comunicat comun prin care transmit că eliberarea lui Brunson "ar îmbunătăţi relaţiile SUA - Turcia pe termen lung”.

Autorităţile turce l-au arestat pe Andrew Brunson în 2016, el fiind acuzat de spionaj şi că a ajutat o organizaţie teroristă. Dacă va fi găsit vinovat, el ar putea petrece până la 35 de ani în închisoare. Brunson neagă acuzaţiile.

În luna august, preşedintele american Donald Trump, înfuriat de reţinerea lui Brunson, a dispus dublarea taxelor pentru importurile de aluminiu şi oţel din Turcia. Turcia a răspuns prin creşterea taxelor pentru importurile de maşini, alcool şi tutun din SUA. Drept urmare, lira turcească a scăzut cu 40% în acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.