Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA spun că Nord-Stream 2 este principalul punct de dezacord între ele şi Germania: Ce ar urmări să facă, de fapt, Rusia prin gazoduct

eadaily.com
nord stream 2

Gazoductul submarin Nord Stream 2 este un proiect geopolitic rusesc care ameinţă securitatea Ucrainei, avertizează la Berlin secretarul de Stat american, Antony Bliknen, relatează Reuters.

Statele Unite vor să se asigure că Rusia nu va folosi acest proiect ca pe un instrument de coerciţie împotriva vreunei ţări europene, a subliniat Blinken miercuri, într-o conferinţă comună cu omologul său german, Heiko Maas.

”Obiectivul nostru rămâne să facem în aşa fel încât Rusia să nu poată folosi energia ca instrument coercitiv ca pe o armă împotriva Ucrainei sau a oricui altcineva în Europa”, a subliniat el.

Washingtonul se opune de mult timp proiectului Nord Stream 2, care urmează să permită Moscovei să-şi dubleze exportul de gaze naturale pe sub Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina şi privând Kievul de venituri importante de tranzit.

Proiectul, finanţat de Gazprom, este finalizat în proporţie de 95%, potrivit gigantului public rus în domeniul gazelor naturale.

Germania, principalul beneficiar al acestui şantier - în valoare de 11 miliarde de dolari -, încearcă să restabilească relaţii bune cu administraţia lui Joe Biden, după ce a întreţinut relaţii notoriu de tensionate cu Donald Trump, scrie news.ro.

Departamentul de Stat informa Congresul, într-un raport, în mai, că societatea de la originea gazoductului către Germania - Nord Stream 2 AG - şi directorul general al acesteia Matthias Warnig, un susţinător al preşedintelui rus, Vladimir Putin, sunt pasibili de sancţiuni, din cauză că au relizat activităţi interzise.

Antony Blinken a anunţat însă că nicio sancţiune nu va impusă nici Nord Stream 2 AG şi nici lui Matthias Warnig, în interesul Statelor Unite.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a anunţat că Berlinul doreşte o soluţie care să fie acceptată de către ambele părţi.

”Noi ştim care sunt aşteptările Washingtonului. Este extrem de imporant pentru noi să obţinem rezultate pe care Washingtonul să le poată susţină”, a subliniat Maas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.