Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA spun că sunt DEZAMĂGITE, după ce președintele Poloniei a promulgat legea Holocaustului

Politico
demonstratii in Polonia nationalisti extrema dreapta

Statele Unite sunt dezamăgite că preşedintele Poloniei a promulgat legea care instituie pedepse cu închisoarea pentru cei care atribuie statului polonez crimele nazismului, declară secretarul de Stat american, Rex Tillerson.

"Statele Unite sunt dezamăgite că preşedintele Poloniei a promulgat legea care instituie pedepse penale pentru cei care atribuie statului polonez crimele nazismului. Înţelegem că această lege va fi transmisă Tribunalului constituţional al Poloniei", afirmă Tillerson, conform unei declaraţii postate pe site-ul Departamentului de Stat, potrivit căreia intrarea în vigoare a unei astfel de legi va afecta libertatea de expresie, precum şi cercetările academice.

Citește și: RUŞINOS! Unde a dus revoluţia fiscală: Oamenii trebuie să vină cu bani de-acasă

Statele Unite reafirmă că termeni precum "lagărele morţii din Polonia" sunt dureroşi şi incorecţi, scrie news.ro.

"Astfel de inexactităţi istorice afectează Polonia, un puternic aliat al nostru, şi trebuie combătute în moduri care să protejeze libertăţile fundamentale. Considerăm că o dezbatere deschisă, burse şi educaţia sunt cele mai bune mijloace pentru a contracara discursul incorect", consideră Tillerson.

Citește și: Haos în primăriile din România în urma noilor măsuri fiscale: Ce sumă uriașă a pierdut Primăria Capitalei

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat marţi că a promulgat controversata lege cu privire la Holocaust, menită să apere imaginea ţării sale în străinătate, dar care a provocat tensiuni puternice cu Israelul, Statele Unite şi Ucraina, relatează AFP.

Şeful statul polonez a cerut totodată Curţii Constituţionale să verifice conformitatea acestei legi cu legea fundamentală în privinţa libertăţii de exprimare şi a pedepselor importante cu închisoarea pe care le impune celor care acuză naţiunea sau statul polonez de participare la crimele naziste.

Citește și: Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știe toți șoferii

Legea prevede pedeapsa cu închisoarea de până la trei ani în cazul celor care vorbesc despre ”lagăre ale morţii poloneze”, sugerând astfel ”în mod public şi împotriva faptelor” că naţiunea sau statul poloneze au fost complici ai crimelor comise de Germania nazistă.

Avizul Curţii ar putea să fie cunoscut după intrarea în vigoare a legii, scrie Reuters.

Citește și: I-a aplicat încă o lovitură: Ce fost fotbalist l-a învins din nou pe Becali și câți bani trebuie să primească de la patronul FCSB

Guvernul de dreapta de la Varşovia consideră că legea este necesară în vederea apărării reputaţiei polonezilor ca victime ale agresiunii naziste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.