Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA trimit o navă de luptă şi avioane de vânătoare pentru a ajuta EAU să-i combată pe rebelii houthi

Statele Unite vor trimite o navă de luptă şi avioane de vânătoare pentru a ajuta Emiratele Arabe Unite să-i combată pe rebelii houthi, care au lansat în ultima vreme mai multe atacuri asupra acestei ţări, informează miercuri un comunicat al Washingtonului, citat de AFP.

Această desfăşurare, menită să "ajute Emiratele să facă faţă ameninţării actuale", are loc ca urmare a unei discuţii telefonice între secretarul american al apărării, Lloyd Austin, şi prinţul moştenitor de la Abu Dhabi, liderul de facto al EAU Mohammed bin Zayed Al-Nahyan, a menţionat ambasada americană în Emirate, potrivit Agerpres.

EAU, fac parte dintr-o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită care intervine în Yemen din 2015, au fost ţinta a trei atacuri cu rachete şi drone în luna ianuarie, atacuri soldate cu moartea a trei lucrători imigranţi.

Unul dintre atacuri, din 24 ianuarie, a vizat baza aeriană Al Dhafra, unde sunt staţionate forţe americane, care au interceptat rachetele lansate rebelii houthi.

Potrivit comunicatului de miercuri, distrugătorul lansator de rachete USS Cole se va alătura marinei Emiratelor şi va face escală la Abu Dhabi. Washingtonul va desfăşura de asemenea în Emirate avioane de luptă de generaţia a cincea.

SUA vor continua să furnizeze Emiratelor Arabe Unite informaţii pentru prevenirea atacurilor, se adaugă în comunicat.

Înmulţirea atacurilor rebelilor houthi împotriva Emiratelor - stat bogat din Golf, care ţine la reputaţia sa de "oază de pace" în Orientul Mijlociu - deschide o nouă pagină în războiul din Yemen, declanşat în 2014. În cei peste şapte ani de război, toţi actorii din conflict au fost acuzaţi de "crime de război" de experţii ONU. Coaliţia condusă de Arabia Saudită a recunoscut "erori", dar îi acuză la rândul ei pe rebeli că îi foloseşte pe civilii yemeniţi ca scuturi umane.

Conflictul din Yemen s-a soldat până acum cu 377.000 de morţi şi i-a împins pe cei 30 de milioane de locuitori ai ţării în pragul foametei, a atenţionat ONU.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.