Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA: Utilizarea tehnologiei 5G Huawei pune în pericol schimbul de informații

TechNews
Huawei

Consilierul pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump a îndemnat guvernul Canadei să nu folosească tehnologie Huawei în construcția rețelelor sale 5G, afirmând că aceasta ar pune în pericol schimbul de intelligence dintre cele două țări, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Robert O’Brien a declarat, la o conferință internațională de securitate de la Halifax, Canada, că folosirea tehnologiei 5G a Huawei va da posibilitatea guvernului chinez să facă profiluri despre cetățenii canadieni.

„Când (chinezii) vor intra cu Huawei în Canada sau în alte țări occidentale, vor avea informații din fiecare fișă medicală, fiecare înregistrare bancară, fiecare postare de pe rețelele de socializare, vor ști totul despre fiecare canadian”, a spus O’Brien, adăugând că schimbul de informații între aliații din grupul „Cinci Ochi” va fi „afectat dacă aliații noștri cei mai apropiați lasă calul troian să intre în oraș”.

Primul-ministru canadian, Justin Trudeau, a amânat luarea unei decizii cu privire la utilizarea echipamentelor de rețea Huawei Technologies Co până la alegerile federale din octombrie, însă Trudeau a evitat să comenteze problema de la câștigarea votului din 21 octombrie.

Citește și: Uniunea Europeană lansează un fond de investiții de 3,5 miliarde de euro pentru finanțări în 'valea morții'

Întrebarea dacă echipamentele 5G ale Huawei facilitează activitățile de spionaj ale guvernului chinez a cauzat tensiuni în rândul alianței anglo-saxone „Cinci Ochi” (Five Eyes) ce are ca scop schimbul de intelligence.

Statele Unite, Australia și Noua Zeelandă au impus deja interdicții asupra tehnologiilor 5G Huawei, în timp ce Marea Britanie a adoptat o poziție mai puțin fermă, indicând că produsele 5G ale Huawei ar putea fi utilizate în zone mai puțin sensibile. Marea Britanie depinde într-o anumită măsură de capitalul și investițiile chineze și implicit de bună-voința Beijingului.

"Nu ne vom grăbi pentru a putea examina în mod corespunzător toate potențialele amenințări", a declarat ministrul Apărării din Canada, Harjit Sajjan, la conferința din Halifax.

„Am fost extrem de atenți în protejarea tehnologiei noastre actuale 4G, iar deciziile pe care le luăm cu privire la 5G vor asigura că aceste sisteme sunt la fel de puternice precum sistemul nostru actual, dacă nu chiar mai puternic”.

La rândul ei, Canada a fost prinsă la mijloc în disputa dintre SUA și China din jurul Huawei de când poliția canadiană a arestat-o în decembrie anul trecut pe Meng Wanzhou, directorul financiar al Huawei, pe un mandat de reținere emis de americani, acțiune condamnată de China la care Beijingul a răspuns prin blocarea exporturilor canadiene și arestarea a doi cetățeni canadieni pe care i-a acuzat ulterior de spionaj. Cei doi sunt încă reținuți în China.

Detenția celor doi ca „pârghie ... nu ar trebui să fie acceptată”, a mai spus O’Brien.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.