Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA va executa pe 25 ianuarie un condamnat printr-o nouă metodă: ce presupune asfixierea cu azot

time.com
executie sua

Un judecător federal a hotărât miercuri că autorităţile din statul Alabama pot pune în practică la sfârșitul lunii acesteia prima execuție a unui condamnat la moarte prin asfixiere cu azot, spunând că este puțin probabil ca prizonierul condamnat să demonstreze că noua metodă echivalează cu o pedeapsă crudă sau neobișnuită, informează Rador Radio România.

Kenneth Smith, condamnat pentru o crimă comisă în 1988, urmează să fie executat în Alabama pe 25 ianuarie, prin noua metodă, în cursul căreia oficialii de execuție îi vor fixa pe faţă o mască conectată la un cilindru de azot, cu scopul de a-l priva de oxigen.

Autorităţile din statele americane au avut tot mai multe dificultăţi în a obține substanţele utilizate în protocoalele de execuție prin injecții letale, în parte din cauza unei interdicții europene care împiedică companiile farmaceutice să vândă medicamente pentru a fi utilizate pentru execuții. Drept urmare, autorităţile din unele state au încercat să revigoreze metode mai vechi de execuţie, cum ar fi plutoanele de execuție, în timp ce cele din Alabama, Mississippi și Oklahoma au introdus noi protocoale, bazate pe gaze.

Condamnatul a dat în judecată Departamentul Corecțional din Alabama, argumentând că metoda propusă implică riscuri periculoase, inclusiv că sigiliul măștii de pe fața lui ar putea fi rupt, permițând accesul oxigenului şi periclitând astfel execuția. Un astfel de scenariu i-ar putea produce un accident vascular cerebral sau l-ar putea lăsa într-o stare vegetativă permanentă, a argumentat Smith.

Experții ONU au avertizat săptămâna trecută că o astfel de primă execuție din lume prin asfixiere cu gaz inert ar încălca probabil un tratat internațional împotriva torturii și a altor pedepse crude, inumane sau degradante.

Judecătorul R. Austin Huffaker de la Tribunalul Districtual al SUA din Montgomery, Alabama, s-a pronunțat împotriva lui Smith, care a cerut emiterea unei ordonanțe privind oprirea execuției pentru a permite litigiul său să continue. "Nu îi este garantată lui Smith o moarte nedureroasă", a scris judecătorul Huffaker în opinia sa, citând un precedent de la Curtea Supremă a SUA. El a mai scris că Smith "nu a demonstrat că protocolul actual poate sigur sau foarte probabil să provoace un risc substanțial de vătămare gravă sau durere excesivă".

Kenneth Smith, în vârstă de 58 de ani, este una dintre cele două persoane în viață di SUA care au supraviețuit unei tentative de execuție judiciară: autorităţile din Alabama au greșit execuția programată anterior prin injecție letală, în noiembrie 2022, când încercări multiple de a introduce în braţul condamnatului o linie intravenoasă au eșuat. Robert Grass, un avocat care îl reprezintă pe Smith, a declarat că intenționează să facă recurs la hotărârea judecătorului Huffaker.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.