Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA în alertă: Menţin un batalion blindat în Lituania

Defense Express
tancuri BMP T-80 BUK

SUA vor menţine un batalion blindat în Lituania cel puţin până la începutul anului 2026, a declarat vineri, la Washington, un înalt oficial lituanian, invocând ameninţarea persistentă reprezentată de Rusia, informează AFP, preluat de Agerpres.

Acest batalion este staţionat din anul 2019 în oraşul Pabrade, în lângă granița cu Belarus. În urma unei întâlniri la Bruxelles între ministrul american al apărării Lloyd Austin şi omologul său lituanian Arvydas Anusauskas, acesta din urmă a salutat într-un comunicat de presă "menţinerea acestei prezenţe militare americane în Lituania".

Lituania, alături de Polonia şi celelalte state baltice, Letonia şi Estonia, sunt printre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei după invadarea acestei ţări de către forţele ruse pe 24 februarie. Invazia Rusiei în Ucraina a reînviat temerile cu privire la un atac rusesc pe flancul estic al NATO.

Adresându-se presei de la Washington, Kestutis Budrys, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui lituanian, a estimat drept improbabil un atac rus asupra NATO, precizând totodată că "(forţele ruse) nu sunt slăbite într-atât încât să modifice nivelul de ameninţare la adresa alianţei".

"Acţiunile, aşa cum le vedem în Ucraina, şi încercările de a implica şi mai mult Belarusul în ofensiva militară împotriva Ucrainei nu sunt de natură să ne liniştească", a spus el.

Aleksandr Lukaşenko, preşedinte Belarus, a convenit recent cu omologul rus Vladimir Putin referitor la desfăşurarea unei grupări militare comune, fără a oferi detalii despre amploarea şi locul în care va fi desfăşurată aceasta.

Belarusul şi-a pus la dispoziţie intreg teritoriul armatei ruse pentru ofensiva sa împotriva Ucrainei, însa nu a participat până acum direct la luptele de pe teritoriul ucrainean. Intrarea forţelor belaruse în război ar marca o nouă escaladare a războiului din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.