Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SUA vor să mute decisiv în Europa: Se pregătește o ”invazie militară”

convoi militar

SUA vor să mute decisiv în Europa și se pregătește o adevărată ”invazie militară”/ o rearanjare a forțelor militare, pentru a contracara acțiunile Rusiei. Responsabili de rang înalt ai Pentagonului propun suplimentarea numărului de forţe ce vor fi trimise în Europa în baza principiului rotaţiei pentru a consolida prezenţa militară americană, scrie cotidianul american The Wall Street Journal (WSJ) în ediţia online de luni.

Noile măsuri, care ar permite prezenţa mai multor brigăzi americane în Europa în orice moment, au fost prezentate cu prilejul unui forum desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Simi Valley (California), la care au luat parte responsabili din domeniul militar şi al apărării.

Aceştia au condamnat agresiunea militară şi ameninţările venite din partea preşedintelui Vladimir Putin şi au atras atenţia că SUA nu trebuie să permită să fie distrase de la conflictul din Ucraina de cooperarea Moscovei cu Occidentul în războiul sirian.

Generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate ale NATO în Europa, a afirmat că ar dori ca mai multe brigăzi să fie implicate ca forţe rotaţionale în Europa, o decizie asupra acestei propuneri urmând să fie făcută 'în lunile următoare'.

La rândul său, gen. Mark Milley, şeful de Stat Major al armatei americane, a declarat că aceasta îşi actualizează instruirea pentru a face faţă ameninţărilor venite din partea forţelor ruse, învăţând să răspundă războiului hibrid, care combină forţe regulate şi neregulate, propagandă şi tactici neconvenţionale pentru a semăna confuzie. Gen. Miller s-a declarat şi el în favoarea trimiterii de trupe suplimentare în Europa, cu titlu temporar.

Astfel de măsuri sunt esenţiale pentru a ne asigura că în Europa nu va izbucni un nou conflict, a subliniat acelaşi oficial, într-un interviu pentru WSJ, apreciind că 'agresiunea căreia nu i se răspunde este probabil să ducă la mai multă agresiune'.

Propunerea privind suplimentarea forţelor rotaţionale trebuie dezvoltată oficial de strategii Pentagonului, apoi aprobată de administraţia Obama şi finanţată de Congres.

Armata va face presiuni pentru includerea fondurilor necesare într-o solicitare bugetară ce va fi transmisă Congresului la începutul anului viitor, au indicat oficiali.

Prezent la acelaşi eveniment, ministrul apărării Ashton Carter a avertizat şi el în legătură cu agresiunea rusă, în intervenţia sa de sâmbătă remarcând că Moscova pare să 'arunce gaz' peste focul din Siria, şi criticând 'zăngănitul de săbii nuclear' al ruşilor.

Conform WSJ, oficiali ruşi au refuzat duminică să comenteze pe marginea acestor subiecte.

Statele membre NATO discută în prezent despre creşterea numărului de trupe staţionate în ţările aliate vecine cu Rusia şi despre punerea lor sub comanda oficială a Alianţei. Următoarele discuţii pe această temă vor avea loc cel mai probabil la începutul lui decembrie între miniştrii de externe, în perspectiva summitului de la Varşovia din iulie 2016.

După cum remarcă WSJ, responsabilii militari americani au fost mai duri în comentariile lor despre peisajul militar americano-rus atât în comparaţie cu Casa Albă, cât şi cu oficiali europeni.

În timp ce Casa Albă le-a cerut în ultimele săptămâni unor oficiali militari să-şi tempereze unele comentarii, administraţia urmează o strategie care le permite reprezentanţilor Pentagonului să vorbească despre întărirea apărării, simultan cu tentativa diplomaţilor de a angaja discuţii cu Moscova.

Potrivit unui oficial din administraţia Obama, este însă normal ca Pentagonul şi Departamentul de Stat 'să urmeze piste diferite'. În timp ce Pentagonul se concentrează pe creşterea capacităţii de reacţie europene, Departamentul de Stat desfăşoară demersuri diplomatice 'acolo unde putem şi unde este în interesul nostru'.

Pe de altă parte, gen. Breedlove a avertizat că, prin cooperarea cu Rusia, Occidentul va ajunge să accepte anexarea Crimeii şi sprijinul acordat de Moscova separatiştilor din estul Ucrainei.

În schimb, ministrul apărării a apărat ceea ce a numit o abordare echilibrată faţă de Rusia, insistând că Moscova poate juca un rol constructiv în soluţionarea conflictului din Siria, dar fiind de acord că NATO are nevoie de noi strategii pentru a descuraja Rusia.

În eventualitatea unui conflict, a estimat gen. Breedlove, SUA se vor confrunta atât cu problema transportului de trupe spre Europa, cât şi cu cea a deplasării de forţe şi echipamente de la aeroporturi şi din porturi spre prima linie a zonelor de conflict.

'Marina rusă nu va sta deoparte uitându-se la noi cum întărim noi Europa', în cazul unui conflict, a mai declarat gen. Breedlove, remarcând că, 'în ultimele două decenii, nu ne-am gândit la faptul că va trebui să ne croim drum peste Atlantic'.

La rândul său, Ashton Carter a mai afirmat că SUA investesc în tehnologii destinate să contracareze noile investiţii militare ruseşti, printre aceste tehnologii aflându-se lasere, un nou bombardier şi drone modernizate. Totodată, Statele Unite îşi actualizează planurile operative de apărare împotriva armatei ruse, 'având în vedere modificarea comportamentului Rusiei', a indicat şeful Pentagonului, responsabilii militari fiind însă de părere că orice noi desfăşurări vor trebui atent calibrate pentru a-şi îndeplini funcţia de descurajare, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.